Najboljši trik za hrustljav krompir iz pečice

Najboljši trik za hrustljav krompir iz pečice (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2023

Ste tudi vi čisto nesrečni, ko se na krožniku znajde kašast krompir? Kje je tista hrustljava skorjica? Tu je trik, ki ga lahko preizkusite in tako boste odslej vedno pripravili krompir s hrustljavo skorjico in mehko sredico. 

Trik je zelo preprost: 

Ko krompir olupite, z ostrim nožem vanj rahlo (ne globoko) zarežite nekaj linij (ali karo vzorec) - po celi površini. Nato ga narežite na četrtine oz. polovičke, če je krompir majhen.

Pomembno: krompir narežite na enako velike kose, da se bo enakomerno spekel. 

Drugi pomembni koraki: 

  • Krompir dobro operite in vsaj 30 minut namakajte v hladni vodi. Nato ga dobro osušite. 
  • Pecite pri visoki temperaturi (200 stopinj Celzija priporoča večina chefov) in ne obračajte oz. ne mešajte nenehno. Šele ko je krompir na pol pečen, ga obrnite. 
  • Pekača ne napolnite preveč. 
Ne pozabite uporabiti pravih začimb

Seveda tudi krompir s hrustljavo skorjico ne bo tako slasten brez pravih začimb. 

Najboljši je z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, s česnom in svežim rožmarinom. 

In če trik ne bo deloval? 

Profimedia

Takoj po peki odprite pečico in pustite, da vlaga izhlapi – 30 sekund –, nato krompir postavite nazaj in pecite še 5 minut. Po potrebi ponovite.

Druge tehnike, ki jih lahko preizkusite: 

1. Kuhanje pred peko

Kot je za The Telegraph povedala Ashley Palmer-Watts, chef, lahko to zlato-rjavo zapečeno skorjico dosežemo le tako, da iz krompirja pred peko odstranimo čim več vode. 

Da bi dobili čimbolj hrustljav krompir, svetuje, ga pred peko pustite vreti v dobro osoljeni vodi 10 do 15 minut – odvisno od sorte krompirja. Krompirja ne skuhajte popolnoma. Nato krompir odcedite in pustite, da se popolnoma ohladi – in tako vsa para izhlapi. 

2. Segrevanje pekača pred peko

Ko krompir delno skuhate, ga odcedite in pustite, da para izhlapi, nato ga v cedilu (ali drugi posodi, ki jo pokrijete) rahlo stresite.

Medtem pripravite pekač in vanj vlijte olje, ki ga boste uporabil za peko krompirja ter pekač postavite v pečico, da se olje segreje. 

Nato na vroče olje naložite krompir, začinite in postavite nazaj v pečico. 

3. Škrob

Uporabite koruzni škrob. Zmešajte ga s suhimi začimbami, s katerimi boste začinili krompir, po tem, ko ga boste naoljili. Toda počakajte s soljo! To boste dodali čisto na koncu.

Preverite še:

Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!