7 skrivnih zdravilnih značilnosti rožmarina

7 skrivnih zdravilnih značilnosti rožmarina (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Že veliki dramatik Shakespeare je očitno poznal pozitivne lastnosti rožmarina, saj je v Hamletu zapisal: "To je rožmarin, to je za spomin: moli, ljubi, pomni."

Dolgo po Shakespearjevem času so številne študije potrdile zdravilne lastnosti rožmarina. Lahko se ga uporablja svežega, posušenega ali v obliki eteričnega olja. Rožmarin deluje kot  antioksidant, antiseptik, velja pa tudi za protivnetno in razkuževalno sredstvo. Vsebuje več vitaminov in mineralov - vitamina A in C, thiamin, riboflavin, folat, železo, magnezij, fosfor, cink in baker.

Rožmarinovo eterično olje se uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih in v aromaterapiji. Poleg tega, da ga je mogoče uporabiti v zdravilne in kozmetične namene, velja za odlično začimbo. V sveži ali posušeni obliki je lahko odličen dodatek k juham, sendvičem, solatam, omakam, uporablja se pri pripravi mesa in rib. Ne smemo pa pozabiti niti na rožmarinov čaj, ki je priljubljen in okusen napitek.

Sicer pa so to rastlino že stari Grki in Rimljani cenili tako v vlogi zdravila kot v vlogi začimbe. "Ros maris" oziroma "morska rosa," kot so ga imenovali Rimljani, je bil posvečen Afroditi, boginji ljubezni, V času, ko je po svetu pustošila kuga, so ljudje - za zaščito - s seboj nosili vejice rožmarina. Srednjeveški zdravilci so ga zaradi sestavin priporočali pri prebavnih težavah. Rožmarin je bil tudi glavna sestavina tako imenovane "madžarske vodice," zdravila, ki ga je v 14. stoletju jemala madžarska kraljica Izabella, ki si je tako pomagala v boju z zdravstvenimi težavami.

V nadaljevanju vam razkrivamo 7 skrivnih zdravilnih lastnosti tega zimzelenega sredozemskega grma in receptov za izboljšanje počutja in zdravja.

1. Pospeši periferni krvni obtok

Rožmarin je odlično zelišče, ki pomaga izboljšati krvni obtok. Dobra cirkulacija pa pospeši metabolizem in organe hitreje oskrbi s hranili. 

Uporaba: Če imate zaradi slabega obtoka pogosto hladne roke in noge, je priporočljivo, da si jih masirate z naravno kremo, ki vsebuje rožmarinovo eterično olje in je na voljo v lekarnah.

2. Izboljšuje koncentracijo

Rožmarin deluje kot kognitivni stimulator, pomaga izboljšati spomin in zbranost. Različne študije potrjujejo, da lahko izpostavljenost aromi rožmarina izboljša tudi razpoloženje.

Uporaba: 2 do 3 kapljice rožmarinovega eteričnega olja nakapajte na papirnati robček in vdihujte njegov vonj. Lahko pa si tudi skuhate rožmarinov čaj - žličko posušenega ali svežega rožmarina dajte v vročo vodo, pokrijte in pustite, da se 5 minut namaka. Nato čaj precedite in ga spijte.

3. Pomaga v boju proti stresu in tesnobi

Sladkasta aroma rožmarina pomaga zbistriti um in ublažiti posledice vsakdanjega stresa. Rožmarin deluje pomirjevalno, zato tudi pomaga sprostiti napete mišice.

Uporaba: Nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina nakapajte na robček in vdihujte - tako se boste hitreje sprostili in pomirili. Pri napetih mišicah si lahko pomagate z naravno kremo z rožmarinovim eteričnim oljem, ki jo nežno vmasirate v kožo na bolečem področju.

4. Vzpodbuja rast las

To zelišče izboljšuje krvni obtok kože lobanje, kar omogoča, da več hranilnih snovi doseže lasne mešičke in vzpodbudi rast las.

Uporaba: Pest svežega rožmarina vmešajte v 4 decilitre vroče vode. Posodo pokrijte in pustite odstati 15 minut. Odstranite rožmarin in počakajte, da se tekočina ohladi. Umijte si lase in jih izplahnite z rožmarinovo vodo - postopek lahko ponovite večkrat tedensko.

Obstaja pa še druga možnost: nekaj kapljic rožmarinovega eteričnega olja zmešajte s toplim kokosovim oljem. S to mešanico si dvakrat ali trikrat tedensko masirajte lasišče. Nekaj kapljic rožmarinovega eteričnega olja lahko tudi vmešate v šampon.

5. Lajša bolečine in ublaži vnetja

V pomoč pri teh bolečinah je lahko krema z rožmarinovim eteričnim oljem. Ta ima namreč  protivnetne in protibolečinske sestavine. Z njo si lahko pomagate pri zakrčenih in razbolelih vratnih mišicah, ki se pogosto pojavijo zaradi dolgotrajnega sedenja ali dela za računalnikom, kadar občutimo bolečine zaradi prekomerne telesne aktivnosti ('musklfiber'), v kolikor smo utrpeli kakšno športno poškodbo (zvin, nateg…), pri bolečinah v hrbtenici ali pa pri bolečih in utrujenih nogah. Krema z rožmarinovim eteričnim oljem je na voljo v lekarni. 

Uporaba: Dve žlici olivnega olja nekaj sekund segrevajte v mikrovalovni pečici, potem pa zmešajte z dvema do tremi kapljicami rožmarinovega eteričnega olja. Z mešanico pet minut masirajte boleči del telesa. Postopek ponovite dvakrat do trikrat na dan. Lahko pa si pomagate na preprostejši način, s protibolečinsko kremo, ki vsebuje eterično olje rožmarina. Kremo dvakrat do trikrat dnevno nanesete na boleče področje in jo nežno vmasirajte v kožo.

6. Pomaga pri okužbah dihal

Če zbolite za prehladom, gripo, ali pa imate težave z vnetjem sinusov, si prav tako lahko pomagate z rožmarinom (mimogrede, odpravlja tudi slab zadah).

Uporaba: Nekaj kapljic rožmarinovega eteričnega olja zmešajte z dvema žlicama olivnega ali kokosovega olja. S to mešanico si nekajkrat dnevno masirajte prsni koš. Pomagalo bo tudi, če boste z nekaj kapljicami rožmarinovega olja pokapali robček in vdihovali hlape.

7. Pomaga pri športnih poškodbah, zvinih in izpahih

Pred takimi poškodbami ni varen nihče - hitro se zgodi, da si zaradi nerodnega giba zvijemo ali izpahnemo zapestje, gleženj, ramo ... Tudi pri blaženju posledic tovrstnih poškodb si lahko pomagate na povsem naraven način - z rožmarinom, ki deluje protibolečinsko in pospešuje  regeneracijo.

Uporaba: V lekarni si priskrbite kremo z eteričnim oljem rožmarina in si jo dvakrat do trikrat na dan nežno vmasirajte v kožo na prizadetem predelu. Bolečina bo sčasoma izzvenela, vaša poškodba pa bo odpravljena na povsem naraven način.

Previdno pri uživanju

Ne glede na vse dobre plati rožmarina je vseeno potrebna previdnost pri uživanju - eteričnega olja ne uživajte oralno, rožmarinovih pripravkov ne dajajte otrokom. Med nosečnostjo in dojenjem ga uporabljajte samo toliko, kot se ga uporablja v vlogi začimbe. Preden rožmarinovo eterično olje uporabite na koži, se prepričajte, da niste alergični nanj. Prav tako ne uživajte velikih količin rožmarina in njegovih pripravkov, saj to lahko povzroči prebavne motnje in motnje v delovanju ledvic.

Povzeto po homeremedies.com