Tem vrstam mesa se je bolje izogibati, saj lahko prinesejo številne zdravstvene težave.
Meso je odličen vir beljakovin, železa in drugih pomembnih snovi. Gastroenterolog Vojislav Perišić je za tuje medije povedal, da bi vsak dan za kosilo morali pojesti kos mesa ali pa rastlinske alternative, npr. sojine izdelke.
Ne spreglejte:
- "Imam 107 let in vsem ženskam polagam na srce: za zdravo in dolgo življenje se izogibajte TEM stvarem"
- Razgibajte svoje telo in aktivirajte mišice: 3 vaje na stolu, ki jih priporoča športna trenerka
Večina strokovnjakov odsvetuje prepogosto uživanje rdečega mesa, a Preišić poudarja, da je občasno dobro uživati (pusto) govedino. "Najbolj kakovostno meso je goveje, saj vsebuje veliko železa in cinka. Hkrati je govedina tudi cenovno ugodnejša, kakor svinjina," pravi.
Po drugi strani pa obstajajo kosi mesa, ki lahko povzročajo številne zdravstvene težave. Preverite, katerim vrstam se je bolje izogibati.
Katerim vrstam mesta se je bolje izogibati?
Zrezek
Klasični "ribeye" zrezek vsebuje 11 gramov nasičenih maščob in en gram transmaščob na porcijo 115 gramov, medtem ko "filet mignon" vsebuje 10 gramov nasičenih maščob na enako težo. Večina podobnih zrezkov vsebuje veliko nasičenih maščob, kar je neugodno za zdravje, predvsem za srce in ožilje.
Čeprav je rdeče meso pomemben vir bistvenih hranil, kot sta železo in beljakovine, lahko prekomerno uživanje, zlasti mastnih kosov, povzroči zdravstvene težave. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko mastni kosi rdečega mesa (kot je biftek) povzročijo vnetja v telesu in povečanje telesne teže, če jih uživamo v velikih količinah. Bogati so z nasičenimi maščobami, kar lahko poveča raven slabega holesterola (LDL) in prispeva k srčnim boleznim.
Jagnjetina
Jagnjetina v povprečju vsebuje 11 gramov nasičenih maščob na porcijo 115 gramov, jagnječja plečeta in kotleti pa vsebujejo 9 gramov maščob na enako porcijo. Jagnjetina je prav tako rdeče meso, ki ga je priporočljivo uživati največ enkrat tedensko, še posebej, če imate visok holesterol ali družinsko zgodovino kardiovaskularnih bolezni. Če spadate v to skupino, bi bilo najbolje, da takšno meso uživate čim redkeje.
Svinjska rebra
S porcijo 115 gramov svinjskih reber boste zaužili kar 13 gramov nasičenih maščob, kar ponovno lahko prispeva k povišani telesni teži, povišanemu holesterolu, povišanemu krvnemu tlaku in drugim srčno-žilnim zapletom.
Klobase
Tudi klobase (sploh suhe) so običajno polne maščob in soli, zaradi česar je prepogosto uživanje odsvetovano. Tako, kakor ostale omenjene vrste mesa, lahko tudi klobase pripomorejo k nastanku bolezni srca in ožilja.
To ne pomeni, da je te vrste mesa treba popolnoma izločiti iz prehrane, vseeno pa je dobro, da jih uživamo redkeje oziroma v omejenih količinah. Za redno uživanje je bolj primerno belo, pusto meso ali ribe. V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pa se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?