10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Namigi za manj maščobe v božičnih jedeh

Namigi za manj maščobe v božičnih jedeh (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 12. 2014

Že ob kupovanju živil za praznične dni bodite pozorni na vsebnost maščob in drugih dodatkov. Za bolj zdrave jedi pa lahko poskrbite tudi z manjšimi triki.

  • Na splošno skoparite z maščobo: v posebnih posodah iz legiranega jekla, v teflonskih ponvah, v ponvah za žar, v aluminijasti foliji, v posebni vrečki za peko ali pa v rimskem loncu lahko vaše poslastice pripravite z malo ali pa tudi skoraj brez maščobe.
  • Kot uvod v praznični meni postrezite juho in solato, ki vas bosta obvarovali pred velikim tekom pri glavni jedi.
  • V solatno polivko vmešajte sadne sokove ali juho in tako prihranite to ali ono žličko olja.
  • Losos s smetanovim hrenom je čudovita predjed prazničnih jedilnikov. Čudovito svež in ravno tako slasten bo, če boste v nastrgan hren vmešali kislo smetano (10 odstotkov maščobe).
  • Namesto kremne juhe lahko gostom postrežete tudi bistro juho – bujon.
  • Eterična olja zelišč poskrbijo za aromatičnost prav vsake jedi. V bistvu ne pripomorejo k zmanjševanju maščob, vendar pa pošteno pospešijo izgorevanje maščob v telesu.
  • Bi si radi privoščili narastek z lepo zapečeno sirovo skorjico? Polovico sira zamenjajte z drobtinami in tako prihranite kar nekaj maščobe.
  • Kot glavno jed božičnega jedilnika lahko ponudite tudi lahko puranjo pečenko ali pa dušeno ribo.
  • Svinjski, goveji ali telečji file že po pravilu vsebuje manj maščob kot pa razne mesne rulade in zvitki.
  • Božična gos bo manj mastna, če ji boste pred peko večkrat prebodli kožo, tako da bo lahko skozi luknjice odtekala odvečna maščoba.
  • Ribe z nežnim mesom pecite cele v pečici. Nadevajte jo z veliko svežimi zelišči, denite na papir za peko in specite v pekaču.
  • Omake k prazničnim pečenkam so slastne tudi brez smetane. Če imate radi kremne omake, jih lahko pripravite iz izdelkov, ki vsebujejo manj kalorij. Dušene osnove lahko zgostite s sredstvom za zgoščevanje omak ali pretlačeno zelenjavo, začinite pa z malce vina ali brusnic.
  • Ko govorimo o cmokih, so najboljša izbira krompirjevi svaljki. Brez jajca bodo manj kalorični kot kruhovi cmoki.
  • Idealni nadomestki omak, ki vsebujejo tudi manj maščob, so razne pretlačene sadne omake (t. i. čatniji – na primer mangov), ki jim po potrebi primešajte še malo navadnega jogurta.
  • Slan krompir, krompir v oblicah ali krompir, pečen v foliji so za vašo postavo bistveno bolj prijazne priloge kot pa pečen krompir, pire ali ocvrt krompirček.
  • Olja in masla ne uporabljajte po občutku, temveč vedno odmerite ustrezno količino. 1 žlička masla vsebuje 5 g maščobe, 1 žlica olja pa 10 g. Porabo maščob lahko uspešno nadzorujete tudi z označevanjem na steklenici.
  • Panada posrka veliko maščobe. Marinade na drugi strani poskrbijo za okus in so pri slastnih zrezkih veliko boljša alternativa.
  • Kremne sladice so sicer zelo slastne, vendar pa lahko vsebujejo tudi do 1000 kalorij na porcijo. Najbolje bo, da si privoščite sadno solato.
  • Praznični jedilnik bo namesto smetanovega sladoleda lepo zaokrožil tudi sadni sorbet.
  • Približno 30 minut pred jedjo popijte kozarec vode in veliko hitreje boste siti tudi ob prazničnih dneh.
  • Mesni fondi za silvestrovo – slastno! Toda pripravite ga lahko tudi brez olja. Meso, ribo in škampe lahko skuhate v aromatični juhi, ki jo lahko kasneje z dodatkom fini zelenjavnih trakov tudi postrežete.
  • Božična kava z mlečno ali smetanovo havbico? Mlečno peno lahko pripravite tudi iz mleka z 1,5 oz. 0,5 odstotka maščobe. Če pijete kavo zunaj, se pozanimajte, kakšno mleko uporabijo.
  • Tako kot ni popoldanske kavice brez piškotov, tudi za božič ne sme manjkati praznična torta. Toda kremo namesto s smetano raje pripravite iz sadežev, jogurta in skute.
  • Najboljše božične torte so biskvitne, saj biskvit praviloma ne vsebuje maščobe. Veliko tort boste brez težav pripravili tudi z manj sladkorja, kot je navedeno v receptu. Večinoma zadostuje 30 do 40 g na jajce.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri