Vsakodnevna napaka pri shranjevanju hrane v hladilniku: poglejte, kaj številni delajo narobe

2. 6. 2024
Deli
Vsakodnevna napaka pri shranjevanju hrane v hladilniku: poglejte, kaj številni delajo narobe (foto: Profimedia)
Profimedia

To je napaka, ki je po mnenju strokovnjakov ne bi smeli narediti.

Kadarkoli vam ostane hrana, zlasti če je kuhana, je naravna težnja, da jo postavite v hladilnik in shranite za naslednji dan. Toda ali je to res pravilna praksa ali lahko ogrozi kakovost hrane?

Napake, ki jih počnemo pri shranjevanju že kuhane hrane

Če nameravate kuhano hrano hraniti v hladilniku, da bi jo pozneje zaužili, je nikar ne pustite predolgo na sobni temperaturi: to je tisto, kar spodbuja rast bakterij in plesni.

Slaba praksa je tudi, če v hladilnik postavite še toplo hrano, saj s tem izgubite več energije in hkrati ogrozite kakovost drugih živil v hladilniku, pišejo na portalu Novi list. Nenadna sprememba temperature lahko pokvari druga živila v vašem hladilniku – kot so sir, mleko ali ribe.

Če v hladilnik postavite zelo vročo jed, bo prav tako notranja temperatura hladilnika močno narasla – motor hladilnika se bo moral bolj potruditi za vzpostavitev pravilne temperature, posledično pa bo izgubil veliko energije.

Kako pravilno shranjevati že kuhano hrano?

Če želite hrano shraniti v hladilnik, ko je še vroča, naredite majhne porcije in jih naložite v plitve posode: tako se bo hrana hitreje ohladila in preprečili boste okužbo z bakterijami. Vseeno je pametno, da počakate vsaj dve uri po kuhanju, preden posode postavite v hladilnik: tako boste omogočili, da se živila ohladijo, a hkrati preprečite razmnoževanje bakterij v izdelku.

Nazadnje se zanesite na svoja čutila, da preverite, ali je prejšnji dan pripravljen izdelek še primeren za uživanje: če opazite madeže plesni ali neprijeten vonj, izdelek raje vrzite v smeti.

Če boste upoštevali teh nekaj preprostih pravil, boste lahko ostanke hrane v hladilniku hranili od dva do tri dni, s čimer boste omejili količino odpadkov in prihranili dragocene vire.

Vir: Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič