Rumeno-zlata parmezanova skorjica lepo zaokroži jed iz pečice
Za 4 osebe potrebujete
- 1 kg belih belušev
- sol
- 1 ščepec sladkorja
- 4 paradižnike
- 500 g lososovega fileta (brez kože)
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 200 ml mleka
- 200 g smetane
- poper
- nastrgan muškatni orešček
- 1–2 žlici limonovega soka
- 1–2 žlici sesekljanega peteršilja
- 200 g plošč za lazanjo (brez potrebnega kuhanja)
- 75 g nastrganega parmezana
Priprava
Beluše olupite in jim odrežite olesenele konce. Stebla približno 8 minut kuhajte v vodi z malce soli in sladkorja, po kuhanju jih oblijte s hladno vodo in odcedite. Vodo, v kateri so se kuhali, prihranite za pozneje.
Paradižnike križno zarežite, jih poparite z vrelo vodo in jih olupite. Odstranite jim semenje in jih zrežite na kocke. Lososa oplaknite, ga obrišite in zrežite na trakove.
Olupljeni šalotki zrežite na kocke. Popražite jih na maslu, oprašite z moko in jo svetlo popražite. Med mešanjem prilijte še mleko in smetano, vse skupaj zavrite in mešajte do gladkega. Nato prilijte 400 ml tekočine belušev in vse skupaj začinite s soljo, poprom, muškatom in limonovim sokom. Omaka naj lahno vre približno 3 minute. Nato primešajte še peteršilj.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). V nepregorni model v slojih zložite plošče za lazanjo in omako. Zaključite z beluši, paradižniki in lososom. Prelijte z omako, potresite s sirom in lazanjo pecite 35 do 40 minut. Če želite, jo lahko na koncu okrasite še z dimljenim lososom.
Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo: približno 760 kcal, beljakovine: 43 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 51 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?