KEČAP
Ko boste enkrat pripravili svojega, boste pozabili na tistega v trgovini. Poleg tega bo domači vseboval precej manj soli in sladkorja, poigrate pa se lahko tudi z različnimi okusi: dodate čili, pražen česen ali pripravite bolj »eksotično« različico, z okusom manga ali s sriracho z limeto.
Za domač kečap potrebujete: 10 zrn črnega popra, 0,4 žličke dimljene mlete paprike, janež, 2 čajni žlički koruznega škroba, ki ste ga zmešali z 2 žlicama hladne vode, 50 ml oljčnega olja, 1 strok česna (zelo drobno nasekljanega), 1 šalotko (drobno nasekljano), 650 g paradižnika (nasekljanega), 15 g soli, 175 g svetlega rjavega sladkorja, 100 ml belega vinskega kisa, 2 nageljnovi žbici.
V ponvi segrejte olje, popražite šalotko in česen. Dodajte paradižnike, premešajte in delno pokrijte. Temperaturo znižajte in pustite lahno vreti 15 minut. Dodajte preostale sestavine, dobro premešajte in pustite lahno vreti uro do 90 minut - odvisno je od vrste paradižnika, mešanica mora vreti tako dolgo, da voda povre na polovico. Dobiti želite razmeroma gosto omako.
Ko jo boste pokusli, bo precej ostra, sladka in slana - vendar ko se bo omaka ohladila, bodo tudi okusi milejši. Šele nato po potrebi prilagodite, dodajte sol, sladkor ali kis, če se vam zdi potrebno.
Medtem v zamrzovlanik postavite krožnik.
Toplo omako zmešajte s paličnim mešalnikom in precedite. Mešanico vlijte nazaj v ponev, vmešajte polovico koruznega škroba in pustite rahlo vreti 5 minut oz. dokler ni škrob povsem pokuhan in kečap zgoščen.
Vzemite krožnik iz skrinje in kanite kapljo kečapa ter preverite konsistenco. Če želite kečap nekoliko gostejši, dodajte preostali koruzni škrob in kečap kuhajte še cca. 5 minut.
Kečap še vroč prelijte v sterilizirane kozarce ali steklenice in dobro zaprite.