KARAMELA
Preskočite konzervanse in omako pripravite sami. Pazite le, da boste imeli lonec ves čas pod nadzorom, najprej se ne bo kaj dosti dogajalo, vendar se lahko sladkor že naslednjo sekundo zažge. Prav tako pod nobenim pogojem (NOBENIM!) omako ne pokušajte s prstom! In ne skrbite, če je videti precej tekoča, ko se bo ohladila, se bo zgostila.
Za pripravo potrebujete: 200 g sladkorja, 90 g masla (sobne temperature), ki ga narežete na majhne kocke, 120 ml smetane, čajno žličko soli oz. po okusu.
V ponvi na srednji temperaturi segrevajte sladkor (neprestano mešajte!) dokler se ne stopi v gosto tekočino, jantarne barve. Ko dobite popolno barvo, takoj vmešajte maslo. Previdno, kajti karamela bo močno brbotala. Ko se maslo stopi, postopoma vlivajte smetano in neprestano mešajte. Ko vmešate vso smetano, pustite vreti minuto. Odstranite s štedilnika in posolite (po želji). Pustite, da se popolnoma ohladi. Hranite jo v neprodušno zaprti posodi. V hladilniku do 1 meseca. Ker se bo v hladilniku strdila, jo pred uporabo vzemite ven ali segrejte v mikrovalovni oz. v vroči vodni kopeli.