Neokusne in celo strupene stvari v živilih

23. 9. 2013
Deli
Neokusne in celo strupene stvari v živilih (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Gotovo poznate koga, ki jabolko poje skupaj s pečkami. In gotovo tudi koga, ki trdi, da to ni zdravo. Ko gre za vprašanje, kaj je v določenih živilih užitno in kaj ne, se mnenja na splošno precej krešejo. Pa poglejmo.

Jabolčne pečke

Dejansko vsebujejo sestavino amigdalin, ki v telesu tvori strupeno cianovodikovo kislino. Toda: tako rekoč nemogoče je, da bi pojedli toliko jabolk, da bi s pečkami zaužili škodljive količine amigdalina.

Paradižnikova stebla

Zelene dele paradižnika, tako stebla kot peclje, vedno odrežemo stran. Vsebujejo namreč alkaloid, imenovan solanin, pri čemer tudi tu velja: za toksične učinke je treba pojesti velikanske količine zelenega paradižnika.

Ožganine

Ožgane in zoglenele dele mesa in mesnih izdelkov raje popolnoma odstranite, saj dokazano vsebujejo rakotvorne snovi. Črne ožganine z mesa torej vedno temeljito odrežite in jih zavrzite.

Brokoli

Kaj je s steblom?

Večina uporablja samo njegove brstiče, steblo pa zavržejo. Toda to ni potrebno. Steblo lahko olupite in narežete na rezine ali trakove ter jih skuhate skupaj z brsti. Če kuhate celo glavo brokolija, steblo od spodaj navzkrižno zarežite, da se bo skuhalo v enakem času kot brstiči.

Buče

Katere je treba olupiti?

Pravzaprav je treba olupite vse buče. Edina izjema so priljubljene buče hokaido. Lahko jih pripravite skupaj z lupino, kadar jih kuhate ali dušite do mehkega, sicer jih je prav tako treba olupiti.

Salama

Olupiti ali ne?

Če so salame polnjene v naravno črevo, je belkasta lupina suhih salam popolnoma užitna in enako velja tudi za vse klobase in krvavice. Umetno črevo pa s salame raje najprej olupite in jo šele nato narežite.

Fige

Z lupino ali brez?

Sveže in zelo zrele fige lahko pojeste z lupino. Kadar pa niso popolnoma zrele, je njihova lupina trpka, zato njihovo notranjost le izdolbite z žličko. Seveda je treba fige, tako kot vse vrste sadja, pred zaužitjem oprati pod tekočo vodo.

Lubenice

Pečke odstraniti?

To je stvar okusa. Z zdravstvenega vidika lahko pečke brez zadržkov pojeste. Manj znano je, da so pečke iz lubenic prava delikatesa – popražene in soljene so prav tako okusen prigrizek kot na primer bučna ali sončnična semena.

Trdi siri

S skorjo ali brez?

Kadar ste prepričani, da je sir popolnoma naraven in njegova skorja ni dodatno obdelana, ga lahko jeste s skorjo. Če ste v dvomih, jo raje odrežite. Sirova skorja namreč lahko vsebuje plastiko, konzervanse ali škodljive bakterije.

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem