Neokusne in celo strupene stvari v živilih

23. 9. 2013
Neokusne in celo strupene stvari v živilih (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Gotovo poznate koga, ki jabolko poje skupaj s pečkami. In gotovo tudi koga, ki trdi, da to ni zdravo. Ko gre za vprašanje, kaj je v določenih živilih užitno in kaj ne, se mnenja na splošno precej krešejo. Pa poglejmo.

Jabolčne pečke

Dejansko vsebujejo sestavino amigdalin, ki v telesu tvori strupeno cianovodikovo kislino. Toda: tako rekoč nemogoče je, da bi pojedli toliko jabolk, da bi s pečkami zaužili škodljive količine amigdalina.

Paradižnikova stebla

Zelene dele paradižnika, tako stebla kot peclje, vedno odrežemo stran. Vsebujejo namreč alkaloid, imenovan solanin, pri čemer tudi tu velja: za toksične učinke je treba pojesti velikanske količine zelenega paradižnika.

Ožganine

Ožgane in zoglenele dele mesa in mesnih izdelkov raje popolnoma odstranite, saj dokazano vsebujejo rakotvorne snovi. Črne ožganine z mesa torej vedno temeljito odrežite in jih zavrzite.

Brokoli

Kaj je s steblom?

Einstein v šoli: pogled v njegovo maturitetno spričevalo razbija stari mit

Večina uporablja samo njegove brstiče, steblo pa zavržejo. Toda to ni potrebno. Steblo lahko olupite in narežete na rezine ali trakove ter jih skuhate skupaj z brsti. Če kuhate celo glavo brokolija, steblo od spodaj navzkrižno zarežite, da se bo skuhalo v enakem času kot brstiči.

Buče

Katere je treba olupiti?

Pravzaprav je treba olupite vse buče. Edina izjema so priljubljene buče hokaido. Lahko jih pripravite skupaj z lupino, kadar jih kuhate ali dušite do mehkega, sicer jih je prav tako treba olupiti.

Salama

Olupiti ali ne?

Če so salame polnjene v naravno črevo, je belkasta lupina suhih salam popolnoma užitna in enako velja tudi za vse klobase in krvavice. Umetno črevo pa s salame raje najprej olupite in jo šele nato narežite.

Fige

Z lupino ali brez?

Sveže in zelo zrele fige lahko pojeste z lupino. Kadar pa niso popolnoma zrele, je njihova lupina trpka, zato njihovo notranjost le izdolbite z žličko. Seveda je treba fige, tako kot vse vrste sadja, pred zaužitjem oprati pod tekočo vodo.

Lubenice

Pečke odstraniti?

To je stvar okusa. Z zdravstvenega vidika lahko pečke brez zadržkov pojeste. Manj znano je, da so pečke iz lubenic prava delikatesa – popražene in soljene so prav tako okusen prigrizek kot na primer bučna ali sončnična semena.

Trdi siri

S skorjo ali brez?

Kadar ste prepričani, da je sir popolnoma naraven in njegova skorja ni dodatno obdelana, ga lahko jeste s skorjo. Če ste v dvomih, jo raje odrežite. Sirova skorja namreč lahko vsebuje plastiko, konzervanse ali škodljive bakterije.