Nežne in aromatične ideje za bučke

9. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Ta zelenjava je zelo vsestranska in se poda k skoraj vsaki sestavini.

Še pred 40 leti so bile bučke pri nas skoraj neznane. Danes se uvrščajo med najbolje prodajano zelenjavo. Nič čudnega, glede na to, kako vsestranske in slastne so.

Majhne bučke so še posebej nežne in fine. Večji primerki in okrogle bučke, t. i.­­ rondini, pa tudi cvetove se da sijajno nadevati. Zelenjava najboljšo aromo razvije med peko. Lahko pa jih tudi dušite, blanširate ali pa popečete na maslu. Veliki primerki so znotraj nekoliko bolj vlaknasti, so pa sijajni za juhe ali polpete.

Preberite: Zakaj so bučke tako dobre za zdravje

Lepo oblikovano

Bučke zrežite na 5 cm velike koščke in vsakega po dolgem zrežite na četrtine. Tem z vseh strani od zgoraj navzdol in lokasto obrežite robove (razen na strani, kjer je lupina). Kosi morajo biti ovalni in enako veliki. Tako 'obrezani' bodo še posebej žlahten primerek na krožnikih.

Tanko kot las

Z lupilnikom zelenjave bučko po dolgem zrežite na tanke rezine. Uporabite jih za dušenje, za solate ali zvitke.

Mehak cvet

Za nadevanje so primerni veliki cvetovi, za peko na žaru pa manjši, s pecljem. Prej odstranite pestič in prašnice.

Aromatični bučkini polpeti

Za 24 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 500 g bučk
  • 280 g krompirja
  • sol in poper
  • 1 čebulo
  • 4 žlice moke
  • 2 žlici zdroba
  • 4 žlice nastrganega parmezana
  • 5 žlic olja
  • 1 zvrhano žličko posušenih provansalskih zelišč
  • 2 jajci

Priprava:

Bučke oplaknite. Krompir olupite in ga operite. Oboje drobno nastrgajte in dobro premešajte. Solite in pustite stati 10 do 15 minut.

Olupite čebulo in jo zrežite na zelo drobne kocke. Mešanico bučk in krompirja v majhnih porcijah iztisnite med dlanmi. Primešajte moko, zdrob, čebulo, parmezan, zelišča in jajci ter vse skupaj dobro premešajte. Začinite s soljo in poprom.

V teflonski ponvi segrejte olje. Nanj porazdelite po 1 žlico zelenjavnega testa, kupčke z žlico malce sploščite in jih z vsake strani pecite minuto in pol do dve minuti. Tako pripravite približno 24 bučkinih polpet. Zraven tekneta solata in pikantna salsa.

Čas priprave: 60 minut.
Na kos: približno 45 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 2 g, ogljikovi hidrati 4 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri