Njegovo pomladno veličanstvo čemaž: Okusna in aromatična zel

22. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Čemaž zaradi svoje posebne aromatičnosti spada med zelo priljubljene sestavine pomladanske kuhe. V gozdovih ga lahko nabirate od marca do maja, lahko pa ga seveda tudi kupite na tržnici.

Kako ga prepoznamo?

Po vonju. Čemaž je na videz podoben strupenima šmarnici in jesenskemu podlesku, a ima aromatičen vonj po česnu. Če dvomite, da ga boste prepoznali, ne tvegajte in ga raje kupite na tržnici.

Okus

Listi imajo okus po česnu, a ne puščajo poznejšega priokusa.  Popestril bo okus zelenjave, testenin, juh, rižot in mesnih nadevov. Lahko pa ga na drobno nasekljate in ga primešate skuti, svežemu siru ali solati. Pri kuhanih jedeh ga dodajte šele na koncu, drugače se aroma izgubi.

Shranjevanje

Sesekljane ali cele liste lahko zamrznete. S čemaževim pestom, maslom ali oljem (glej recepte) boste vedno imeli pri roki aromatičen dodatek. Posušene liste lahko dodate v večji količini, ker imajo manj arome.

Čemaževo olje

Operite 1 šopek čemaža, ga otresite do suhega in ga zrežite na koščke. Nato ga stresite v steklenico. Zalijte s sončničnim oljem, pustite stati 14 dni in nato olje precedite. Lahko pa sveže liste pretlačite z 200 ml olja, jih pustite stati 60 minut in nato precedite. V tesno zaprti steklenici, na hladnem in v temnem prostoru je olje obstojno 3–5 mesecev.

Čemažev pesto

Za 1 kozarček (300 ml): oplaknite 150 g čemaža, ga osušite in drobno sesekljajte. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite 30 g pinjol in jih nato ohladite. Zdrobite 30 g parmezana in ga pretlačite skupaj s čemažem, pinjolami in 150 ml oljčnega olja. Začinite s soljo in poprom. Vse skupaj denite v kozarec in pesto prelijte z oljem. V hladilniku ga lahko hranite 3–4 tedne.

Čemaževo maslo

150 g drobno sesekljanega čemaža (brez stebel) zmešajte z 250 g zmehčanega masla. Nato dodajte še 2 žlički dijonske gorčice, 2 žlici limoninega soka, naribano lupinico 1 neškropljene limone, 1 žličko worcestrske omake, 1 žličko mletega karija in malce soli in popra. Maslo denite v stekleno zaprto posodico ali pa ga zvijte v folijo in ga zamrznite.

Čemaževe testenine

Testo za rezance lahko lepo obarvate s čemažem. 100 g sesekljanega čemaža zmešajte s 7 g soli in 100 ml sončničnega olja. Za pripravo testa zgnetite 400 g moke, 4 jajca in približno 2 žlici čemaževe paste.

Vas zanima še kakšen recept? Poskusite s tem: cemazeva juha