Noro dobro: Jagodni drobljenec (brez glutena)

Noro dobro: Jagodni drobljenec (brez glutena) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2021

Sladke jagode in hrustljav drobljenec … Te sladice bo zmanjkalo v minuti.  

Veliko je razlogov, da jagode večkrat vključimo na jedilnik. Ta sladek in sočen sadež ne poteši le želje po sladkem, jagode imajo tudi veliko za zdravje dobrodejnih lastnosti.

100  g jagod vsebuje približno 134 kJ (32 Kcal), 0,7 g beljakovin, 7,7 g ogljikovih hidratov, 2 g vlaknin, 153 mg kalija in 58,8 mg vitamina C. So tudi odličen vir mangana in dober vir vitamina B9 ter kalcija.

No, danes si ne bomo privoščili svežih, ker je čas, da preizkusimo ...

Slasten jagodni drobljenec 

Sestavine za jagodni nadev:
  • 300 g jagod (očistite in narežite na manjše koščke)
  • 60 ml vode
  • 1 velika žlica tapioka moke (ali drugega škroba za zgoščevanje) + 3 žlice vode
  • Neobvezno: če jagode niso dovolj sladke, lahko dodate sladilo po okusu
Za testo (podlaga in posip):
  • 100 g mandljeve moke (ali fino zmeljite blanširane mandlje)
  • 60 g ovsene moke (ali sami fino zmeljite ovsene kosmiče)
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 1 velika žlica kokosove moke (prava moka, fino, ne kokosovi kosmiči)
  • ščep soli
  • 30 g (približno 3 velike žlice) kokosovega sladkorja
  • naribana limonova lupinica (če imate radi vanilijo, uporabite tudi vaniljo)
  • 70 g stopljenega kokosovega masla
  • 2 veliki žlici mandljevega mleka (ali katerega drugega rastlinskega mleka po vašem okusu)
Priprava nadeva:

Jagode stresite v kozico, dodajte vodo in zavrite. Ko zavrejo, znižajte temperaturo.

Medtem v manjši posodi zmešajte tapiko in vodo ter dodajte malo toplega soka kuhanih jagod.

Mešanico počasi vlijte nazaj v kozico z jagodami in dobro premešajte. Kuhajte 2-3 minute oziroma dokler se ne začne nadev zgoščevati. Med kuhanjem občasno premešajte.

Odstavite in pustite, da se ohladi.

Priprava testa:

Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Kasneje boste temperaturo znižali na 170 stopinj Celzija. Pripravite tudi pekač velikosti 20x30 cm ali nekoliko manjšega, če želite debelejše rezine.

V večji posodi zmešajte moko, kosmiče, kokosov sladkor in sol.

Dodajte kokosovo olje, mandljevo mleko in limonino lupinico.

Premešajte, da se vse sestavine dobro prepojijo. Dobili boste precej vlažno, vendar kompaktno maso.

Dno pekača prekrijte s približno 2/3 mase. Testo dobro potlačite s prsti ali z dnom kozarca, da dobite ravno podlago.

Postavite v ogreto pečico in pecite približno 10 minut oziroma dokler ne zarumeni.

Vzemite iz pečice, po vrhu razporedite jagodni nadev in po jagodah nadrobite preostalo testo.

Pekač spet postavite v pečico, znižajte temperaturo na 170 stopinj Celzija in pecite še 20 do 25 minut oziroma dokler posip ne zarumeni in nadev zavre.

Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

Namigi:

1. Drobljenec lahko pripravite s katerimkoli jagodičjem – maline, borovnice … Verjetno bi se dobro podala tudi jabolka.

2. Če imate radi drobljivo/masleno testo, lahko uporabite tudi pretlačeno banano in polovico kokosovega masla zamenjajte s pretlačeno banano.

3. Po vrhu lahko potresete tudi zdrobljene oreščke.

3. Če ste nori na kombinacijo jagode-čokolada, lahko drobljenec okrasite s stopljeno čokolado.

Preverite še: