Ob petih si privoščite pravo angleško čajanko

1. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ob petih si privoščite pravo angleško čajanko (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Namesto kave in kolačev sta na voljo čaj in pecivo. Med opoldnevom in večerom se lahko od časa do časa držite angleške tradicije pitja čaja ob petih, ki izvira iz 18. stoletja.

Postreže se med 17. in 18. uro, vendar ne zgolj s piškoti, temveč zraven spadajo tudi 'scones'. Te angleške žemljice se jedo z gosto smetano in marmelado. Bogat, vendar slasten prigrizek. Sladko slana poslastica je 'shortbread', masleno pecivo iz krhkega testa. Pivci čaja bodo še posebej zadovoljni, če boste zraven postregli še sendviče.

V časih oblikovanja te tradicije je bil čaj še luksuzno blago, danes pa ga lahko dobite v vseh kavarnah in v najraznovrstnejših različicah.

Zdraven se odlično podajo spodnji prigrizki

Pecivo iz krhkega testa: maslene paličice

Za približno 50 kosov potrebujete

  • 300 g masla
  • 250 g sladkorja
  • 1 žličko soli
  • 500 g moke

Priprava

Zmešajte maslo, 200 g sladkorja in sol. Na mešanico presejte moko, hitro zgnetite testo, ga zavijte v prozorno folijo in ga za 2 uri postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj). Testo v namaščenem modelu razvaljajte 1,5 cm debelo. Preluknjajte ga z zobotrebci in ga pecite približno 25 minut. Narežite na trakove in jih povaljajte v preostalem sladkorju.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + hlajenje 2 uri.

Na kos: približno 70 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 2 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Vaniljini mafini s sladkornim prelivom

Za 12 kosov potrebujete

  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • pol žličke natrona 
  • 1 jajce
  • 140 g sladkorja 
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žličko sredice vaniljevega stroka 
  • 80 ml olja
  • 150 ml pinjenca
  • 100 g sladkorja v prahu 
  • sladkorne perlice

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Moko zmešajte s pecilnim praškom in natronom. Jajcu primešajte sladkor, vaniljev sladkor, sredico vaniljevega stroka, olje in pinjenec. Hitro primešajte še mešanico moke. Testo porazdelite po namaščenih vdolbinicah modela za mafine in ga pecite približno 20 minut. Ohladite.

Sladkor v prahu zmešajte z 1 žlico vode, s prelivom oblijte mafine in jih okrasite s sladkornimi perlicami.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Angleške žemljice: scones

Za 8 kosov potrebujete

  • 250 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška 
  • 50 g masla
  • 150 ml mleka
  • 1 žličko sladkorja
  • sol 
  • 50 g rozin 
  • 1 rumenjak

Priprava

Moko zmešajte s pecilnim praškom in jo skupaj s koščki masla, mlekom, sladkorjem, 1 ščepcem soli in rozinami zgnetite v testo. Testo dobro pregnetite in oblikujte približno 16 cm dolg zvitek. Za 15 minut ga postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Zvitek narežite na 8 rezin. Oblikujte jih v krogle in jih položite v namaščen pekač. Razžvrkljajte rumenjak. Z njim premažite testo, ga pecite približno 20 minut in nato počakajte, da se ohladi.

Namigi: zraven se postrežejo limonin namaz (recept spodaj), marmelada in kuhana smetana (clotted cream).

Čas priprave: približno 60 minut.

Na kos: približno 140 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Limonin namaz: lemon curd

Za 3 kozarce po 210 ml potrebujete

  • 125 g masla
  • 300 ml limoninega soka in naribano lupinico 4 neškropljenih limon
  • 300 g sladkorja
  • 3 jajca

Priprava

Koščke masla denite v limonin sok, ga segrejte in stopite maslo. Nato v tekočini stopite še sladkor. Počakajte, da se mešanica malce ohladi.

Razžvrkljajte jajca in jih primešajte limonini masleni mešanici. Nato dodajte še limonino lupinico. Mešanico kremasto stepite nad vročo vodno kopeljo. Limonin namaz prelijte v z vročo vodo oplaknjene steklene kozarčke, jih zaprite in počakajte, da se ohladijo. V hladilniku je namaz obstojen do 1 meseca.

Čas priprave: približno 20 minut.

Na kozarec: približno 820 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 39 g, ogljikovi hidrati: 104 g.

Sendvič s šunko

Za 4 osebe potrebujete

  • 8 rezin polnozrnatega toasta
  • 100 g svežega sira, pol kumare (rezine)
  • 4 rezine surove šunke
  • 2 paradižnika (rezine)
  • pol šopka drobnjaka (sesekljanega)

Priprava

Kruh premažite s svežim sirom. Polovico jih obložite s kumarami, šunko in paradižniki. Potresite z drobnjakom. Pokrijte z drugim delom kruha in sendviče prerežite diagonalno.

Čas priprave: približno 10 minut.

Na kos: približno 280 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord