Olje je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji, bodisi ga uporabljamo za kuhanje, cvrtje ali kot dodatek solatam.
Čeprav mnogi od nas ne razmišljamo preveč o tem, kje hranimo olje, lahko mesto, kjer ga hranimo, pomembno vpliva na njegovo kakovost in trajnost. Velikokrat lahko logična izbira – kot je shranjevanje olja blizu štedilnika – dejansko pospeši njegovo kvarjenje in zmanjša hranilno vrednost.
Ne spreglejte:
- Čeprav je nepogrešljiv del kulinarike, z njo ni dobro pretiravati: TO je priljubljena začimba, ki povečuje tveganje za raka na želodcu
- 20-minutni dremež med službo - Nove raziskave nakazujejo, da bi lahko podjetja tako izboljšala produktivnost in zdravje zaposlenih
Oksidacija je kemična reakcija, pri kateri se olje v prisotnosti toplote in kisika razgrajuje, kar povzroči izgubo koristnih lastnosti in okusa ter povečanje škodljivih spojin. Pri oksidiranem olju pride do nastanka prostih radikalov – spojin, ki lahko poškodujejo celice in negativno vplivajo na naše zdravje.
Kakovost olja se poslabša, če je shranjen neposredno nad ali poleg vira toplote
Če olje hranimo neposredno nad ali poleg vira toplote, se njegova kakovost dolgoročno lahko poslabša. Zato strokovnjaki priporočajo shranjevanje olja na hladnejših in temnejših mestih, saj kisik, svetloba in toplota dodatno pospešujejo njegovo kvarjenje.
Kje je najbolje hraniti olje?
Olje je najbolje hraniti v omarah, stran od virov toplote, svetlobe in vlage. Če imate shrambni prostor, ki je hladen in temen, je to optimalna rešitev. S shranjevanjem olja na hladnem in temnem mestu boste zagotovili njegovo svežino, ohranili okus, hranilne vrednosti in podaljšali njegovo življenjsko dobo.
Olje je sicer praktično imeti pri roki med kuhanjem, a je bolje dobro premisliti, preden ga shranite na neprimerno mesto, in se s tem izogniti tveganju, da izgubi na kakovosti.
Preberite še: