Olje - za okus in zdravje

Olje - za okus in zdravje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 5. 2013 Vir: Lisa

V kuhinji je olje nepogrešljivo pri peki, praženju in pripravi solat. Ponudba jedilnega rastlinskega olja je velika: na voljo je olje raznih vrst in tudi zelo različne kakovosti.

Jedilna rastlinska olja se med sabo ločijo po postopkih proizvodnje, in sicer na rafinirana, nerafinirana in hladno stiskana.

S postopkom obdelave se lastnosti, uporabnost in hranilna vrednost olj spremenijo, zato ni vsako olje primerno za vsako jed.

Rafinirana olja

Surova rastlinska olja, ki so pridobljena iz industrijskih semen oljnic z mletjem in stiskanjem, vsebujejo različne količine nezaželenih snovi, ki povzročajo obarvanost oziroma potemnjenje olja ter penjenje ali sproščanje dimnih hlapov pri segrevanju.

Z rafinacijo se iz surovih olj odstranijo intenzivni okusi, neprijeten vonj, intenzivna barva, pri določenih oljih pa tudi zdravju škodljive snovi.

Jedilna rafinirana olja so zaradi nevtralnega vonja in okusa primerna za kuhanje, dušenje, pečenje, mariniranje, praženje in cvrtje, pa tudi za pripravo vseh vrst solat in drugih hladnih jedi.

Nerafinirana olja

Nerafinirana olja so stisnjena iz semen oljnic, ki so bila pred tem toplotno obdelana, olje pa ohrani naravni vonj in okus ter tudi veliko več hranilnih snovi.

Zaradi močnejše izražene arome se nerafinirana olja uporabljajo predvsem za pripravo hladnih jedi, vseh vrst solat, omak, namazov in prelivov.

Hladno stiskana olja

Postopek pridobivanja hladno stiskanih olj omogoča, da se v olju ohranijo vse naravno prisotne sestavine v semenu, saj temperatura semen in iztisnjenega olja ne sme preseči temperature človeškega telesa.

Hladno stiskana olja imajo specifičen okus, vonj in barvo po semenih oziroma oreščkih, iz katerih so pridobljena, zato se uporabljajo v majhnih količinah.

Predvsem so primerna za pripravo vseh vrst solat in v receptih, kjer se uporablja malo maščobe. Zaradi izrazite arome so uporabna tudi za pripravo različnih vrst testa (vlečeno, kvašeno, krompirjevo, paljeno testo) in za marinade.

Mešanice rastlinskih olj

Na trgovskih policah ponujajo tudi veliko mešanic jedilnih olj, ki so namenjene za cvrtje (sončnično in arašidovo) ali pripravo solat (sončnično, oljčno in bučno).

Z mešanjem rafiniranih, nerafiniranih in hladno stiskanih olj dobimo olje z ugodno sestavo maščobnih kislin omega 3 in omega 6, visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E.

Katero olje izbrati?
  • Oljčno olje

Dobro oljčno olje mora biti na jeziku ostro in prijetno grenkega okusa, v ustih pa ne sme pustiti mastnega občutka. Primerno je za peko, kuhanje in solate. Oljčno olje, ki je vključeno v mediteransko dieto, med drugim ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter ohranja lase in kožo prožne.

  • Bučno olje

Vsebuje skoraj 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin. Olje ugodno vpliva na živčni sistem in povečuje mišično moč. Večinoma ga uporabljamo za sola­te in začinjanje juh, ni pa primerno za peko.

  • Sončnično olje

Najpogosteje uporabljeno olje za peko v rafinirani različici je nevtralnega okusa, hladno stiskano pa vsebuje veliko večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

  • Orehovo olje

Ni primerno za kuhanje in peko, odlično pa popestri solate. Uživanje orehovega olja je koristno za čiščenje krvi in preprečevanje kislosti v tankem črevesju. Blagodejno učinkuje na spanec, pomaga pri zmanjševanju stresa, depresije in anksioznosti.

  • Konopljino olje

Hladno stiskano olje iz semen jedilne konoplje je eno od redkih olj, ki vsebuje GLA (gamalinolensko kislino), ki je pomembna za imunsko odpornost. Olje se uporablja v hladni kuhinji, ni pa primerno za segrevanja na temperaturi, višji od 180 stopinj.

Vitamini v olju

V maščobah topni vitamini A, D, E in K za prehod iz črevesja v kri potrebujejo v zaužiti hrani tudi nekaj maščob.

Rastlinska olja so najboljši naravni vir vitamina E, ki je znan kot vitamin mladosti in plodnosti, največ pa ga vsebuje sončnično in olivno olje ter olje žitnih kalčkov.

Omega 3, 6 in 7

Rastlinska olja so vir nenasičenih maščobnih kislin. Omega 3 in omega 6 spadajo med esencialne maščobne kisline, ki so nujne za življenje, vendar jih telo samo ne zna izdelati, niti shraniti za poznejšo uporabo.

Omega 7 je maščobna kislina, ki skrbi za zdravo kožo, nohte in lase, saj spodbuja proizvodnjo kolagena.