Orehov kolač

Orehov kolač (foto: revija Čarovnija Okusa) revija Čarovnija Okusa
27. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Švicarske jedi so znane po prefinjenem okusu. Nanj se lahko zanesete doma in na poti.

Za 12 porcij

Za testo:

  • 300 g moke
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • 1 ščepec soli

Za nadev:

  • 300 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 250 g grobo sesekljanih orehov
  • 200 ml smetane
  • 1 žličko medu

Priprava

V skledo denite moko, kocke masla in sol. S prsti zgnetite mrvice. Dodajte sladkor in jajce ter zgnetite gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za pol ure postavite v hladilnik.

Pripravite karamelo. Sladkor stopite v 50 ml vode v posodi z debelim dnom in ga karamelizirajte na nizki temperaturi. Posodo odstavite s kuhalne površine in karameli primešajte smetano in med. Gladko zmešajte in dodajte še orehe. Karamelo ohladite na sobno temperaturo.

Testo razdelite na 3 dele: dva enako velika in 1 manjšega. Dva enako velika okroglo razvaljajte. Z enim delom testa obložite tortni model, premera 24 cm. Iz manjšega dela testa oblikujte trak in z njim obložite obod modla. Po prvem dnu porazdelite orehov nadev in ga pokrijte z drugim delom testa. Zatisnite robove in površino večkrat prebodite z vilicami.

Kolač približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj, nato temperaturo znižajte na 180 stopinj in kolač pecite še 30 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi. Nato ga zrežite na porcije in ga postrezite s stepeno smetano.

Čas priprave: približno 2 uri.

Na porcijo: približno 530 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 58 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri