Organsko ali naravno?

Organsko ali naravno? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 8. 2013

Le organska živila so tista, ki zagotovijo krepčilo za telo in ne le zavajajočih okusov, okrog katerih kar mrgoli E-jev, pesticidov in drugih snovi.

Najprej razčistimo naslednje - oznake organsko, ekološko in biološko imajo v državah EU enak pomen. Da pa bi živilo takšno oznako lahko dobilo, mora ustrezati natančno določenim standardom.

To pomeni, da ne sme vsebovati nikakršnih sintetičnih sestavin, živila morajo biti pridelana brez uporabe umetnih gnojil ter pesticidov in ne smejo biti gensko spremenjena. Organsko živilo prav tako ne sme vsebovati ojačevalcev okusa, umetnih sladil in barvil ter umetnih arom.

Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in gnojili.

Cilj takšne pridelave je namreč ohraniti čim več hranilnih snovi, ki jih pridelek vsebuje.

Ko so pod vprašajem meso, jajca in mlečni izdelki, ostajajo pravila enaka – krma živali mora biti organska, omejeno je zdravljenje s sintetičnimi zdravili (če je treba pri živali zdravila uporabiti dvakrat, se njeno meso ne sme več prodajati kot organsko), popolnoma prepovedano pa je tudi preventivno zdravljenje s kemoterapevtiki.

Na drugi strani stojijo živila z oznako 'naravno'

Poleg oznake 'naravno', boste pogosto videli še: integrirano, neškropljeno, certificirano, domače, sonaravno, prihaja s kmetije, iz kontrolirane pridelave...

Če imate občutek, da vas hočejo potegniti za nos, imate takšen občutek povsem upravičeno. Gre le za dober marketinški trik.

Ti izdelki seveda niso nujno slabi, vendar tistim, ki želijo svoj izdelek opremiti z napisom 'naravno', ni potrebno upoštevati tako strogih pravil.

Kaj to pomeni za vas? Ko boste na embalaži zasledili oznako 'naravno' ali katero izmed drugih naštetih oznak, naj vam to služi kot opozorilo - pazljivo preberite etiketo.

Posebno pozorni bodite pri nakupu sladoleda, žitaric in sadnih bombonov, ki pogosto vsebujejo kemijsko obdelane sestavine, kot je npr. koruzni sirup, alkaliziran kakav, delno hidrogenizirano sojino olje, vaniljo ter maltodekstrin (v sladkarijah zelo pogosto uporabljen aditiv, izdelan iz škroba).

A tukaj zgodba še ni končana. Živilo lahko nosi oznako 'naravno', pa čeprav vsebuje gensko spremenjene organizme in čeprav je pridelano s pomočjo umetnih gnojil in pesticidov. Živali pa so vzgojene tudi s pomočjo rasnih hormonov in antibiotikov.

Foto: Shutterstock

Preberite tudi: Gensko spremenjena hrana: 9 dejstev, ki jih morate vedeti