Osvežilni koktajli za poletne dni

15. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Aperol spritz in hugo se morata počasi posloviti. Prihajajo nove zvezde poletja!

Golo kopanje

V šejker vlijte 5 cl viskija, 3 cl sveže iztisnjenega limoninega soka in 3 cl sirupa bezgovih cvetov. Eno steblo limonine trave drobno sesekljajte, jih (razen olesenelih ostankov) pretlačite in dodajte čim več ledenih kock. Mešanico stresajte približno minuto in jo nato prelijte v kozarec.

Za dekoracijo lahko uporabite velikanske ledene kocke, limonino rezino in limonino travo.

Poletje v Bordeauxu

V šejkerju pretresite 5 cl vermuta (lahko tudi šerija), 1 cl češnjevega žganja, 7 brizgov pijače Peychaud's Bitters in brizg limetinega soka. Prelijte v kozarec z ledenimi kockami. Limonina rezina in vejica rožmarina bosta lepo zaokrožili grenko aromatičen peneči se stilski napitek. Namig: profesionalci koktajl postrežejo v rožmarinovem zeliščnem lončku.

Eksotični zamrznjeni jogurt

V mešalniku zmešajte pol na drobne kocke zrezanega manga, 200 g jogurta, 2 cl kokosovega sirupa in tri kocke ledu. Napitek okrasite z limeto in ga postrezite. Ima sadno kremast okus po sladoledu, a malo kalorij. Ker ne vsebuje alkohola, je primeren tudi za otroke.

Hruškov mojito z ingverjem

Zelo svež in z ostro noto: kot pest velik gomolj ingverja narežite na rezine, jih pretlačite v kozarcu in dodajte 2 cl limetinega soka, 2 žlički svetlega trstnega sladkorja, liste treh stebel mete, 4 cl hruškovega žganja in nekaj sodavice. Dobro premešajte, da se sladkor stopi. Šele nato dajte v kozarec led, saj se drugače sladkorni kristali ne bodo raztopili. Premešajte in okrasite z ingverjem in meto.

Sadno svež in zares slasten

Za vsak kozarec pretlačite štiri jagode. Če želite, lahko to naredite kar v kozarcu. Nato prilijte 3 cl limetinega soka, 2 cl sirupa dišeče perle, 4 cl malinovega žganja, 2 brizga angosture (grenak liker) in v šejker dodajte čim več ledu. Dobro pretresite, v kozarec prelijte skozi cedilo, okrasite s polovico jagode in vaš Lisin koktajl je pripravljen. Na zdravje! Na sproščeno počitniško vzdušje!

Bi raje imeli različico brez alkohola? Nič lažjega! Malinovo žganje zamenjajte z desetimi svežimi malinami – in že boste dobili vitaminsko bogat napitek.

Koktajle postrezite s stilom

Preveč natančni doma seveda ne smete biti, a kljub temu ima vsaka oblika kozarca določene prednosti.

Kozarec za peneče se vino

Lahko je dolg in ozek ali pa klasičen ozek in okrogel: oba sta idealna za peneče se vino, saj se zaradi ozke oblike mehurčki ne izgubijo tako hitro.

'Tumble'

V kozarcu z debelim dnom postrezite čiste pijače, kot je na primer viski z ledom.

Velik kozarec za koktajl

V njih do najlepšega izraza pridejo 'long drinks' in koktajli z veliko dekoracije. Lahko uporabite navaden visok kozarec ali pa tudi trebušast kozarec za tropske koktajle. Najpomembnejše pravilo proti mačku: po vsakem kozarcu koktajla popijte enako količino brezalkoholne pijače.

Koktajl kozarec na peclju

'Short drinks', od aperitiva do digestiva, morajo ostati hladni brez dodatka ledu. To najlažje dosežete v kozarcih, ki jih držimo za peclje.

Kozarec za aperitiv

Pospeševalce teka z ledom se postreže v ozkih mini primerkih kozarčkov. Primerni so za grenke likerje, kot sta čisti aperol in campari.

Profesionalni namigi in strokovni izrazi

Nič se ne bojte mešanja koktajlov! Z uporabo teh trikov boste svojo kuhinjo hitro spremenili v bar za prijatelje in družino.

Osnovna oprema

Pri roki je dobro imeti šejker za koktajle iz plemenitega jekla, dolgo barsko žlico, stiskalec za citruse, lesen tolkač, liker po izbiri in pet alkoholnih pijač, kot so rum, vodka, viski, tekila in gin, ter tudi limete, trstni sladkor in ledene kocke.

On the rocks

Kolikor večja je ledena kocka, toliko dlje bo koktajl ostal hladen. Previdnost pri zdrobljenem ledu: stopi se najhitreje in v napitek odda preveč vode. Neprimeren za vse, kar se ne meša 'frozen' (daiquiriji, margerite).

Sveže iz kuhinje

'Cuisine style' (prevedeno 'kuhinjski stil') je poletni trend 2013: gre za koktajle s svežim sadjem, zelenjavo, zelišči in začimbami.

Pogum za mešanje

Barmani so podobni kuharjem: pogosto eksperimentirajo in tako ustvarjajo nove recepte. Opogumite se. Dovoljeno je vse, kar tekne!