Paradižnikova pita z olivami

15. 6. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Paradižnikova pita z olivami (foto: Profimedia)
Profimedia

Recept za okusno pito...

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 90 g maka
  • 4 žlice hladne vode
  • 1 žlico trsnega sladkorja
  • mleti poper, sol
  • moko
  • baziliko za okrasitev

Za nadev:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 3 stroke česna
  • 400 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
  • 140 g pasiranega paradižnika
  • 2 žlici sesekljane bazilike
  • 1 žličko sladkorja
  • sveže mleti poper, sol
  • 125 g nastrgane mocarele
  • 90 g izkoščičenih črnih oliv

Priprava:

1 Najprej pripravite testo. Iz moke, koščkov masla, maka, sladkorja, soli in popra pripravite mrvice. Dodajte vodo in testo v kuhinjskem robotu zgnetite v kroglo. Testo pregnetite še z rokami in ga na pomokani delovni površini razvaljajte v krog, s premerom 30 cm. Položite ga v model, obložen s papirjem za peko, in oblikujte robove. Testo na več mestih prebodite z vilicami in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2 V tem času pripravite nadev. V ponvi segrejte olje in na njem popražite sesekljano čebulo in česen. Dodajte paradižnike, pasirane paradižnike, baziliko in sladkor ter omako začinite s soljo in poprom. Lahno naj vre 5 do 7 minut, da se lepo zgosti. Nato naj se malce ohladi.

3 Model postavite v pečico, segreto na 220 stopinj, in testo pecite 15 minut. Nato po njem razporedite paradižnikovo mešanico, jo potresite s sirom in olivami in pito pecite še 15 do 20 minut. Postrezite jo vročo ali hladno, potreseno s svežo baziliko. 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?