Čudovit recept za vse ljubitelje gosjega mesa z odličnim spremstvom zelja in cmočkov...
Za 6 oseb potrebujete:
- 1 gos
- 1 žlico soli
- 1 žlico mlete kumine
- 4 jabolka
Za belo zelje:
- 250 g belega zelja
- mleto kumino
- 1 majhno čebulo
- 2 žlici masti
- 1 žlico moke
Za rdeče zelje:
- 250 g rdečega zelja
- mleto kumino
- 1 majhno čebulo
- 2 žlici masti
- 1 žlico moke
In še:
- kis, sladkor
Priprava:
1 Pečico segrejte na 180 stopinj. Gosko znotraj in od zunaj natrite s soljo, jo potresite s kumino in jo položite v pekač. Prilijte malo vode. Gos po 60 minutah peke obrnite in na več mestih prebodite kožo.
2 Okoli nje razporedite krhlje jabolk in gos pecite še 30 minut. Med peko večkrat dodajte vodo in odstranjujte maščobo.
3 Medtem sesekljajte oplaknjene liste zelja. Dobro jih odcedite, jih dajte v kozico in dodajte kumino in vročo vodo, kozico pokrijte in zelje zavrite.
4 Olupljeno čebulo sesekljajte in jo popražite na stopljeni masti. Potresite jo z moko in jo malce zarumenite. Primešajte zelje in ga dušite do mehkega. Nekajkrat premešajte. Na isti način pripravite tudi rdeče zelje. Gosko postrezite z zeljem in kruhovimi cmoki.