Pečena gos z zeljem in cmočki

18. 11. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pečena gos z zeljem in cmočki (foto: Profimedia)
Profimedia

Čudovit recept za vse ljubitelje gosjega mesa z odličnim spremstvom zelja in cmočkov...

Za 6 oseb potrebujete:

  • 1 gos
  • 1 žlico soli
  • 1 žlico mlete kumine
  • 4 jabolka

Za belo zelje:

  • 250 g belega zelja
  • mleto kumino
  • 1 majhno čebulo
  • 2 žlici masti
  • 1 žlico moke

Za rdeče zelje:

  • 250 g rdečega zelja
  • mleto kumino
  • 1 majhno čebulo
  • 2 žlici masti
  • 1 žlico moke

In še:

  • kis, sladkor

Priprava:

1 Pečico segrejte na 180 stopinj. Gosko znotraj in od zunaj natrite s soljo, jo potresite s kumino in jo položite v pekač. Prilijte malo vode. Gos po 60 minutah peke obrnite in na več mestih prebodite kožo.

2 Okoli nje razporedite krhlje jabolk in gos pecite še 30 minut. Med peko večkrat dodajte vodo in odstranjujte maščobo.

3 Medtem sesekljajte oplaknjene liste zelja. Dobro jih odcedite, jih dajte v kozico in dodajte kumino in vročo vodo, kozico pokrijte in zelje zavrite.

4 Olupljeno čebulo sesekljajte in jo popražite na stopljeni masti. Potresite jo z moko in jo malce zarumenite. Primešajte zelje in ga dušite do mehkega. Nekajkrat premešajte. Na isti način pripravite tudi rdeče zelje. Gosko postrezite z zeljem in kruhovimi cmoki.

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa