Ko zadiši po pečenem mesu ...
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 kg svinjskih rebrc (v kosu)
- 1 kg piščančjih perutničk
Za omako:
- olivno olje
- 1 čebulo
- 3 žlice sladkorja
- 4 stroke česna
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 2 žlici omake Worchester
- 500 g pasiranih paradižnikov
- sol, sveže mlet poper
- 1 žlico brusnic
- 2 lovorjeva lista
Za pomako:
- 110 g sira s plemenito plesnijo
- 200 g kisle smetane
- 1 strok česna
- 2 žlici majoneze
- sol, sveže mlet poper
- pest peteršilja
Priprava:
1 Oplaknite rebrca, jih otrite do suhega in razdelite na posamezne kose. Očistite perutničke in jih prelomite na pol.
2 V večjem loncu zavrite vodo z lovorovima listoma in vanjo položite rebrca. Ta morajo biti prekrita z vodo. Kuhajte jih 60 do 70 minut, nato jih vzemite iz vode in počakajte, da se ohladijo.
3 Med kuhanjem mesa pripravite marinado. Na segretem olju popražite drobno sesekljano čebulo z rjavim sladkorjem. Nato dodajte sesekljan česen, kis, omako Worchester in paradižnikovo mezgo. Začinite s soljo in poprom, dodajte brusnice in lovorov list in vse skupaj pokuhajte do polovice prvotne količine.
4 Obe vrsti mesa začinite s soljo in poprom in ju dajte v stekleno skledo. Prelijte s hladno marinado in meso za 10 ur postavite v hladilnik.
5 Za pripravo pomake nastrgajte sir s plesnijo. Dodajte smetano, strt česen in majonezo. Pomako začinite s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Stati jo pustite približno 10 minut.
6 Meso položite na srednje vroč žar in specite do mehkega – rebrca pecite 15 do 20 minut, perutničke pa 15 minut. Med peko meso nekajkrat premažite z marinado. Pečeno meso postrezite z rezinami limone, sirovo pomako in kruhom.