Perutničke in kotleti s sirovo pomako

14. 7. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Perutničke in kotleti s sirovo pomako (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko zadiši po pečenem mesu ...

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kg svinjskih rebrc (v kosu)
  • 1 kg piščančjih perutničk

Za omako:

  • olivno olje
  • 1 čebulo
  • 3 žlice sladkorja
  • 4 stroke česna
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • 2 žlici omake Worchester
  • 500 g pasiranih paradižnikov
  • sol, sveže mlet poper 
  • 1 žlico brusnic
  • 2 lovorjeva lista

Za pomako:

  • 110 g sira s plemenito plesnijo 
  • 200 g kisle smetane
  • 1 strok česna 
  • 2 žlici majoneze
  • sol, sveže mlet poper
  • pest peteršilja

Priprava:

1 Oplaknite rebrca, jih otrite do suhega in razdelite na posamezne kose. Očistite perutničke in jih prelomite na pol.

2 V večjem loncu zavrite vodo z lovorovima listoma in vanjo položite rebrca. Ta morajo biti prekrita z vodo. Kuhajte jih 60 do 70 minut, nato jih vzemite iz vode in počakajte, da se ohladijo.

3 Med kuhanjem mesa pripravite marinado. Na segretem olju popražite drobno sesekljano čebulo z rjavim sladkorjem. Nato dodajte sesekljan česen, kis, omako Worchester in paradižnikovo mezgo. Začinite s soljo in poprom, dodajte brusnice in lovorov list in vse skupaj pokuhajte do polovice prvotne količine.

4 Obe vrsti mesa začinite s soljo in poprom in ju dajte v stekleno skledo. Prelijte s hladno marinado in meso za 10 ur postavite v hladilnik.

5 Za pripravo pomake nastrgajte sir s plesnijo. Dodajte smetano, strt česen in majonezo. Pomako začinite s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Stati jo pustite približno 10 minut.

6 Meso položite na srednje vroč žar in specite do mehkega – rebrca pecite 15 do 20 minut, perutničke pa 15 minut. Med peko meso nekajkrat premažite z marinado. Pečeno meso postrezite z rezinami limone, sirovo pomako in kruhom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ