Tretji del je namenjen raziskovanju okusov Azije in Južne Amerike. Sam sem velik ljubitelj azijske, mehiške in indijske kuhinje. Všeč so mi mešanica okusov, začimb, enostavnost priprave in svežina. Obroki vsebujejo veliko neškrobnih ogljikovih hidratov.
Moji poskusi priprave azijske hrane segajo daleč v preteklost, ko se pri nas razen voka (Emo Celje) in palčk žal ni dobilo sestavin za pripravo čudovite azijske hrane. Danes lahko dobimo skoraj vse, naše azijske restavracije veliko sestavin uvažajo iz Avstrije, na trgu sicer pogrešam konkretno ponudbo, vendar se v EU zlahka naroči izdelke prek spleta.
Azija je moj drugi dom, zato mi njihova kuhinja in priprava hranil nista tuji. Uživam v azijskih založenih tržnicah, kjer dobiš vse, kar ti srce poželi, kjer mimoidoči ne skoparijo z nasmehi, kjer se prijetne vonjave širijo po zraku. Občudujem njihovo paleto okusov in hitrost priprave hranil, ki jih odlikujeta svežina in mešanica okusov.
Danes vam bom poskušal pričarati kanček Azije in Mehike na vaših krožnikih. Seveda to ne bo tista Azija, na katero so navajeni popotniki, bo pa vseeno zadišalo in zadovoljilo brbončice z okušanjem čudovite mešanice okusov in začimb.
Zajtrki v Aziji so ‘konkretni’ in so lahko sestavljeni iz raznih juh, riža, prikuh. V priporočilu prehrane bom še vedno upošteval pravila optimalne prehrane in naš življenjski slog. Okusi Azije pa bodo obvezni za kosilo in večerjo.
1. dan
Zajtrk: jogurt, 2 žlici semen, pomarančni sok, popečen kruhek z rezino piščančjega šinka
Malica: jabolko, pest oreščkov, 10 rozin
Kosilo: ribji kari
Priprava: Ribji file 15 minut mariniramo v marinadi iz česna, žličke kurkume, soli. Na hitro popečemo, postavimo na stran. Na 2 žlicah olja popražimo pol žličke kumine, pol žličke koriandra v prahu, pol čebule, narezane na tanke kolute, in pol feferona. Ko čebula zarumeni, dodamo žličko karija, pol žličke kurkume ter narezan paradižnik, nato zavremo.
Dodamo ribe in na koncu potresemo s svežim koriandrom ter vmešamo tri žlice jogurta. Serviramo z rižem, polnozrnato lepinjo ali indijskim kruhom naan.
Malica: Slimfitke (so že toplotno obdelane, zato jih lahko uporabimo takoj, brez obdelave), narezane na koščke, solata, začimbe, kis, olivno olje, žlica fižola. Vse skupaj zmešamo v solato.
Večerja: Na olju na hitro (približno 1 minuto) prepražimo jušno žlico ‘red curry paste’ (dobi se v Mercatorju), dodamo pest očiščenih kozic, vse skupaj dobro prepražimo. Nato dodamo 1 deciliter kokosovega mleka, začinimo s kančkom ribje omake, potresemo z veliko bazilike in serviramo z rezanci.
2. dan
Zajtrk: sadna solata z jogurtom in semeni
Pol jabolka, 2 slivi in 2 žlici borovnic prelijemo s 3 žlicami sadnega jogurta, potresemo s semeni (bučno, sončnično).
Malica: beljakovinski frape z okusom vanilje
Priprava: Cimet in pol banane, zmešamo v mešalniku, dodamo 3 kocke ledu, da se beljakovine lepo spenijo, vodo ali mleko.
Kosilo: jajčna omleta s karijem
Priprava: 4 rdeče krompirje narežite na kockice, skuhajte do mehkega. Segrejte dve veliki jušni žlici olja, popražite čebulo, česen, na koncu dodajte ingver (nariban 2 centimetra). Začimbe dodajte v olje in jih malce prepražite, vendar ne na veliki temperaturi, saj toplota pripomore, da se arome intenzivneje razvijejo.
Prepražite na koščke narezan feferon, čajno žličko koriandra v prahu, pol žličke kurkume, pol žličke karija, malce paprike in črni poper. Premešajte. Dodajte zelenjavo (ni pomembno, kakšno zelenjavo dodate, izbirajte po lastnem okusu), malce jo prepražite, vendar pazite, da ostane hrustljava.
Dodajte krompir, pretlačite. Ko se sestavine med seboj dopolnijo, vse skupaj potlačite v omleto in na vrh dodajte 2 celi jajci in 2 beljaka ter počakajte, da jajce zakrkne. Potresite s tremi Slimfitkami, narezanimi na koščke. Nato omleto narežite na 4 kose, jih obrnite, da se zapeče še na drugi strani, ter potresite s sirom, pokrijte s pokrovko, da se sir raztopi. Servirajte!
Malica: sadni jogurtov zmešanček (smuti)
Priprava: 150 gramov sadnega jogurta brez dodanega sladkorja zmešajte s 4 žlicami borovnic.
Večerja: zelenjavna tortilja s piščančjim šinkom
Bučke, jajčevec, ohrovt in čebulo narežite na koščke. V ponvi prepražite čebulo, dodajte pol žličke koriandra, feferon po okusu, rdečo papriko, zelenjavo in na hitro prepražite, posolite ter postavite na stran. Pečico segrejete na 150 stopinj Celzija.
V ponvi prepražite na koščke narezan piščančji šink. Polovico tortilje nadevajte z zelenjavo, po vrhu potresite s koščki piščančjega šinka, naribajte malo mastni sir, prepognite in dajte v pečico, da se sir raztopi in malce zapeče. Servirajte z mehiško omako.
Marko Mrak
www.osebnitrener.com