Zelenjava, ki jo obožujejo mnogi, je v resnici polna pesticidov.
Insekticidi, fungicidi in druga sredstva, ki se uporabljajo pri pridelavi sadja in zelenjave, imajo lahko škodljive posledice na zdravje. Na naših policah imamo danes že vrsto živil, ki so onesnažena s pesticidi.
Ne spreglejte:
- Nina Dušić Hren: "To so osnovni stebri zdravja"
- Naši predniki so redno pili ta sok, mi pa smo nanj pozabili: ščiti srce, čisti jetra in znižuje pritisk
- Znanost potrdila: katero babico imajo otroci raje?
Dobra novica je, da se raven toksinov, pridobljenih z uživanjem onesnažene hrane, že v dveh tednih lahko spusti na ničlo, če prenehamo z uživanjem takih živil. V kolikor pa nenehno uživamo onesnažena živila, lahko pride do kar nekaj neželenih učinkov, pojasnjujejo na portalu krstarica.com.
Med drugim pesticidi negativno vplivajo na zdravje možganov in živčevja. Določene raziskave so odkrile celo povezavo med izpostavljenostjo pesticidom in Parkinsonovo boleznijo.
Uživanje hrane, ki vsebuje veliko pesticidov, pa je še posebej nevarna za otroke. Ameriška akademija za pediatrijo je opozorila, da je izpostavljenost pesticidom v zgodnjem otroštvu povezana z rakom pri otrocih, zmanjšano kognitivno funkcijo in vedenjskimi težavami. Raziskave so pokazale, da imajo predšolski otroci, izpostavljeni pesticidom, slabšo pozornost, slabšo koordinacijo ter slabši kratkoročni spomin.
Tukaj je zelenjava, ki je najbolj onesnažena s pesticidi:
- Zelena
- Špinača
- Paradižnik
- Kumare
- Rdeča paprika
Vsa našteta živila so hranilno izredno bogata, zato jih ni smiselno izključiti iz prehrane. Je pa dobro, da smo pri nakupu omenjene zelenjave pozorni: če je le možno, jo pridelamo sami ali jo kupimo od pridelovalcev, ki uporabljajo manj pesticidov.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Napitek za čiščenje debelega črevesa: pijte ga pred spanjem in odstranite toksine iz telesa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?