Pita s slivami in breskvami

3. 9. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pita s slivami in breskvami (foto: Profimedia)
Profimedia

Pripravite pito s sezonskim sadjem in razveselite najbližje ...

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 400 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1 žlico jabolčnega kisa

Za nadev:

  • 500 g sliv
  • 500 g breskev
  • 20 g kokosove moke

Za kremo:

  • 1 beljak
  • 50 g sladkorja
  • 3 žlice medu
  • 1 žlico marelične marmelade
  • 200 g kisle smetane

Priprava:

1 Moko in sladkor v prahu presejte v skledo. Dodajte kocke masla in z vilicami vse skupaj pretlačite v mrvice. V drugi skledi zmešajte rumenjak, kis in 1 žlico hladne vode ter mešanico dodajte mrvicam. Zgnetite mehko in voljno testo, ga zavijte v folijo in ga za najmanj 30 minut postavite v hladilnik.

2 Medtem pripravite nadev. Sadje operite, ga prepolovite, odstranite koščice in sadje zrežite na kocke. Kokosovo moko popražite v teflonski ponvi.

3 Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani delovni površini in ga položite na papir za peko. Sredino testa potresite s kokosom, ga obložite s sadjem, robove pa pustite prazne. Nato jih zapognite čez sadje, testo premažite z beljakom in vse skupaj potresite s sladkorjem v prahu. Testo za 10 minut postavite v hladilnik.

4 Pito približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Med zmešajte z marmelado in po 30 minutah peke z mešanico premažite pito. Temperaturo pečice zmanjšajte na 180 stopinj in pito pecite še 10 minut.

5 Po peki naj se malo ohladi, nato pa jo postrezite še toplo s kislo smetano. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord