Po čem prepoznamo dobro oljčno olje …

Po čem prepoznamo dobro oljčno olje … (foto: profimedia) profimedia
31. 10. 2014 Vir: liza.aktivni.si

... in kaj vse zmore zdravi klasik mediteranske kuhinje

Oljčno olje je osnova aromatične mediteranske kuhinje. Ne poskrbi le za posebno aromo jedi, temveč je tudi nadvse zdravo. Za to so zaslužni vitamini, protivnetni polifenoli in nenasičene maščobne kisline, ki ščitijo srce.

Proizvodnja

Nekateri ljudje sicer ne marajo njegovega vonja in okusa: zdi se jim preveč grenko in preveč ostro. V tem primeru olje zagotovo ni kakovostno. Ustrezna predelava oljk v oljčno olje se začne že s pobiranjem (ročnim ali mehanskim), potem pa je pomembno, da je hladno stisnjeno.

Zmes se ne sme segreti na več kot 27 stopinj, drugače se izgubijo aroma in pomembne sestavine.

Pri mehanskem pobiranju plodov, ki presežejo stopnjo zrelosti, se mora olje kemično očistiti pri 200 stopinjah. To rafinirano olje je po okusu nevtralno, je dlje obstojno in prenese višje temperature toplotne obdelave.

Uporaba

Z oljčnim oljem lahko dušite in pečete. Da ne bo ostalo prevroče, najprej segrejte ponev in šele nato vanjo vlijte olje. Kakovostne sorte uporabite raje za solate, pesto in marinade ter za izboljšanje kuhanih jedi.

Značke: olivno olje