Živa Pogačnik: »Zivabowl je optimalna izbira, kadar imamo čas le za hitro malico, a načrtujemo uravnotežen obrok.«

Živa Pogačnik: »Zivabowl je optimalna izbira, kadar imamo čas le za hitro malico, a načrtujemo uravnotežen obrok.« (foto: Arhiv) Arhiv
30. 10. 2019

Zivabowl seveda pomeni Živina skleda, saj je to zdravo mešanico različnih semen, oreščkov in sadja za hitro pripravo uravnoteženega obroka brez žit in dodanega sladkorja, je naredila mlada podjetnica Živa Pogačnik.

Zivabowl je hranljiva malica, ki napolni z energijo, z dodatkom vode ali mleka pa obrok pripravite v dveh minutah. Na policah lahko izbirate med štirimi okusi obroka, to so malina, cimet, črni ribez in kakav.

Maksimalno hranljivo

Osnovna sestavina so semena in oreščki, ki so bogat vir zdravih omega maščobnih kislin, zato ugodno vplivajo na zbranost pri delu ali učenju. Mešanici je dodan še indijski trpotec, ki je bogat z vlakninami in ugodno vpliva na delovanje črevesja. Vse glavne sestavine tvorijo hranljiv obrok, brez rafiniranega sladkorja, ter dajejo telesu energijo za optimalno delovanje.

Zelo priročno

Okusi Zivabowl so priročno pakirani v vrečkah, zato si jih lahko privoščite tudi v službi ali na počitnicah. Pripravite lahko topel ali hladen obrok tako, da vsebini vrečke primešate od šest do osem jušnih žlic tekočine po izbiri. Primešate vodo, mleko, jogurt, rastlinski napitek ali sladko smetano in počakate dve minuti, da se zgosti. Z dodatki po svojem navdihu si lahko vsak dan pripravite drugačno kombinacijo okusov.  

Kdo je Živa Pogačnik, navdušenka nad azijsko filozofijo in medicino?

»Po izobrazbi sem gimnazijski maturant, ker mi še vedno manjka nekaj izpitov, opravljenih na filozofiji in sociologiji kulture. Med študijem sta me vedno bolj zanimali azijska filozofija, konkretno daoizem, in tradicionalna kitajska medicina, zato sem tudi opravila tečaj za prehransko svetovalko po načelih tradicionalne kitajske medicine. Pritegnil me je predvsem poudarek tradicionalne kitajske medicine na preventivi, zavedanju, da je zdravstvene težave lažje odpravljati, ko so še majhne, ko jih je še mogoče odpraviti z manjšimi korekcijami v prehrani in življenjskem stilu. Iz leta v leto je namreč vse bolj jasno, da je nekakovostna prehrana, ki je rafinirana, predelana, polna sladkorja in pesticidov, v veliki meri kriva za večino najbolj razširjenih kroničnih bolezni,« razmišlja Živa, ki iskreno pove, da je imela že nekaj podjetniških poskusov, a večino neuspešnih:

»Odraščala sem v družini, kjer ni bilo podjetniškega duha, je bil pa zato toliko bolj prisoten pri mojih pokojnih dedkih, ki mi ju žal ni uspelo dobro spoznati. Sama sem od nekdaj polna idej, kako si olajšati življenje ali razbremeniti okolje, ki so preostalim bolj ali manj zanimive in zame bolj ali manj izvedljive.«

Hitri obroki za več energije

Živa pravi, da je idejo za obrok Zivabowl črpala tudi iz želje, da bi imela vedno pri roki zdrav obrok, ne glede na to, kako ji življenje prekriža načrte. Ne nazadnje je k razvoju obroka prispevalo tudi prizadevanje za dostojno življenje in redne prihodke, izčrpanost zaradi tega prizadevanja in iskanje načinov za povečanje energije:

»Že pred petimi leti sem začela razvijati obroke za posamezne sklope organov po načelih tradicionalne kitajske medicine, a nisem bila zadovoljna z osnovo svojih hitro pripravljenih obrokov. Pred dvema letoma pa sem se zaradi polnih rok dela, ker je bila Nika še majhna in je bilo v službi zelo stresno, vsa izčrpana odločila poglobiti v načine dvigovanja ravni energije, s katero razpolagamo vsak dan. Tako sem med drugim naletela na keto dieto, njene protivnetne učinke, in tako se mi je posvetilo, kaj bo osnova mojih malic. Ja, želela sem si obroka, ki bi ga lahko pripravila tako preprosto kot čokolešnik, vendar bi bil naložba v moje zdravje, bi me dejansko nahranil za optimalno delovanje in napolnil z energijo,« pripoveduje Živa, ki ji je bilo v velik izziv, kako doseči dober okus ter hkrati ohraniti pozitivne učinke izjemnih sestavin: »To sem dosegla z vztrajnim testiranjem razmerij med sestavinami znotraj zastavljenih okvirov, ki so zagotavljali želene učinke obroka. Uvrstitev  obroka Zivabowl med Sparovo osmerico, v projekt Štartaj Slovenija, je bila ključna potrditev zame in hkrati potrditev, da je trg zrel in pripravljen več vložiti vase.«

S pomočjo partnerja premagala dvome

»Edini, ki je ves čas brezpogojno verjel vame, je bil moj partner Andrej. Sicer sem bila na začetku razvoja obrokov precej prepuščena sama sebi in včasih sem morala večkrat na dan premagati svoje strahove, dvome, pomisleke in najti takšne ali drugačne rešitve, da sem lahko nadaljevala delo. Preostali bližnji so bili tudi v podporo, vendar se mi je predvsem na začetku podviga ustvarjanja  obrokov Zivabowl zdelo, da nekateri tudi dvomijo, morda tudi zaradi mojih številnih neuspelih idej iz preteklosti. Morda pa je bil to le moj občutek. Ko vidiš dvom pri drugih, je še toliko težje, a vseeno me je gnala vizija, vizija, za katero tako globoko verjamem, da je prava, da je dobro delo za ljudi, za ves svet, zame in za mojo družino …«

Več o Živinih izdelkih boste izvedeli tukaj, Zivabowl pa najdete tudi na Facebooku.

Zivabowl poiščite v kateri od 12 trgovin Interspar po Sloveniji!