Polivke za osvežilne pomladanske solate

18. 5. 2013 | Vir: Lisa
Deli
Polivke za osvežilne pomladanske solate (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Hitro pripravljene polivke lahko ponudite tudi k zelenjavi, ribam in mesu.

Preprosto in okusno – za pripravo dobre polivke potrebujete le kis, olje, sol in poper. Za njen okus je odločilna kakovost sestavin.

Pri pripravi svetujemo uporabo čistega vinskega kisa in kakovostnega oljčnega ali sončničnega olja. Kis z različnimi začimbami mešajte le z nevtralnim oljem.

Osnovno pravilo: na osebo vzemite 1 žlico kisa, sol in poper ter 3 žlice olja.

Polivka za listne in zelenjavne solate

K listnim in zelenjavnim solatam se lepo poda zeliščna polivka. Osnovni recept za eno osebo je sestavljen iz 1 žlice sesekljanih zelišč, 1 žličke gorčice, 1 noževe konice sesekljanega česna, 1 žličke čebule, 1 brizgljaja tabaska ali 2 oz. 3 kapljic sojine omake.

Polivka, ki se poda ribam, perutnini in listnim solatam

K ribam, perutnini in listnim solatam se najbolje poda zelenjavna polivka.

Za 1 osebo boste potrebovali od 1 do 2 žlici kockic zelenjave (na primer paradižnike, belušno zeleno, čebulo, papriko), 1 žlico kisa in 3 žlice bučnega olja. Vse skupaj premešajte in začinite s soljo in poprom.

Polivka za krompirjeve in mešane zelenjavne solate

Krompirjeve in mešane zelenjavne solate bo še izboljšala aromatična polivka.

Za 1 osebo vzemite 1 žličko nasekljane mlade čebule, kuhano jajce, paradižnik in sesekljana zelišča (na primer drobnjak, peteršilj).

Vsemu skupaj dodajte sol, poper, po pol žličke medu in dijonske gorčice ter 3 žlice oljčnega olja. Če bi radi polivko shranili v steklenico, čebulo prej popražite, da bo imela milejšo aromo.

Hitri nasveti
  • Lepo sladka bo z medom.
  • Balzamični kis za močno aromo.
  • Limona za saden okus.
  • Pomarančni sok poskrbi za barvo.
  • Olje dodajte kisu po kapljicah in nato dobro premešajte.
  • Poper naj bo vedno sveže mleti.
  • Rožnat poper ima pekoče-sladkast okus.
  • Gorčica poskrbi za kremno strukturo.
  • Limona lahko nadomesti kis.
  • S soljo raje bolj varčno.

Polivko lahko pri­pravite na zalogo in jo shranite v zaprtih steklenicah. Tako bo hitro pri roki, če jo boste potrebovali za solato v pisarni ali za hitro večerjo, ko pridete domov.

Nekaj odličnih receptov za solate boste našli v prispevku Najboljše spomladanske solate.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek