TORTA IZ PALAČINK
Palačinke so same po sebi odlične. Z njimi pa tokrat ustvarjamo torto. Hitro bo pripravljena, v hladilniku pa bo zdržala dan ali dva.
Sestavine:
- 12 palačink (uporabite svojo običajno maso za palačinke)
- 250 g maskarponeja
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- kakav v prahu
Postopek:
Zmešajte kremo (maskarpone, smetana in sladkor). Na ravno podlago položite prvo palačinko, premažite jo s kremo in na to položite novo palačinko ter postopek ponavljajte do zadnje. Posipajte s kakavom v prahu in postavite na hladno.
Mogoče izboljšave: vsako drugo plast premažite z nutello ali izbrano marmelado. Dodajte sadje. Namesto posipa s kakavom prelijte s kremo ganache.
Recept za ganache: v kozici skoraj do vretja segrejte 1,5 dl sladke smetane in 30 g masla. Zmes prelijte po nadrobljeni temni čokoladi (200 g), pustite dve minuti, nato nad vodno kopeljo počasi zmešajte z metlico, dokler ne dobite gladke mase. Premažite torto in postavite na hladno za 5 minut. Nato še enkrat premažite.
Avtor recepta: Simon Šketa, prehranski bloger in avtor portala www.sketa.si.
Recepti so bili objavljeni v reviji Liza.