Praznične dobrote malo drugače

24. 12. 2017
Deli
3 / 4
Osebni arhiv

BUČNO-KOKOSOVI PIŠKOTI

Sestavine:

- 50 g kokosove moke (fino mlete moke, ne kosmičev)
- mlete začimbe, npr. ingver, muškatni orešček, cimet, mleti klinček, prava burbonska vanilja v prahu ...
- ščepec sode bikarbone
- ščepec soli
- 1 jajce
- 100 g bučnega pireja
- 50 g kokosovega olja (lahko ga zamenjate z maslom)
- 85 g javorjevega sirupa (lahko ga zamenjate z medom)

Postopek:

Najprej pripravite bučni pire. Hokaido buči odstranite semena, jo narežite na manjše kose in skuhajte v minimalni količini vode, še bolje pa je, da jo soparite. Ko se zmehča, odstranite lupino (ni pa nujno, ker je užitna) ter pretlačite v gladek pire. Ohladite.

Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Pekač obložite s papirjem za peko.

V prvi skledi zmešajte moko z začimbami, sodo in soljo. V drugi skledi pa stepite jajce, dodajte javorjev sirup in stopljeno (a ne vroče) kokosovo olje. Tekoče sestavine dodajte suhi in dobro premešajte.

Iz nastale zmesi (ki mora biti gosta, vseeno pa precej voljna) oblikujte majhne kroglice. Te nato rahlo potlačite, da dobijo obliko piškota, ter s prsti popravite morebitne razpokice na robu piškota.

Sladke bučne piškote pecite približno 15-20 minut. Piškotki niso trdi in hrustljavi tako kot običajni, ampak prijetno mehki in voljni. Odlični so ob skodelici vročega čaja.

Avtorica recepta: Katja Ropoša, zvesta ustvarjalka novih okusov in kulinaričnih dobrot, ki jih deli na svojem portalu www.cookeatandsmile.com.


Recepti so bili objavljeni v reviji Liza.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"