Preden postanete vegani, morate vedeti (in upoštevati) 3 stvari

Preden postanete vegani, morate vedeti (in upoštevati) 3 stvari (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2021

Stopiti na vegansko pot ni kar tako, še posebej če prej niste bili vegetarijanci. Upoštevati morate naslednje ...

Za vegansko prehrano se ne odločite iz danes na jutri, ampak se o njej najprej poučite. Preden spremenite prehrano, pa morate vedeti naslednje: 

1. Veganstvo še ne pomeni, da boste jedli zdravo

Vegansko hrano povezujemo z zdravo prehrano, saj jo zagovarjajo tudi slavne osebe in športniki, ki ciljajo predvsem na cela nepredelana živila, sadje, zelenjavo, oreščke, semena ... Takšna živila skrbijo za dobro delovanje imunskega in prebavnega sistema ter lahko zmanjšajo tveganje za nekatere bolezni. 

A obstajajo tudi vegani, ki se prehranjujejo zelo nezdravo. Tudi nezdrava veganska živila vsebujejo umetne snovi, recepti pa so lahko polni soli ali sladkorja. 

Še vedno je torej vaša odločitev, ali boste jedli zdravo ali nezdravo. 

2. Vedeti morate, kaj daste vase

Tudi veganska prehrana mora biti uravnotežena in mora vsebovati dovolj beljakovin, vlaknin, vitaminov, mineralov in zdravih maščob. Običajno imajo veganske jedi veliko ogljikovih hidratov in malo beljakovin, zato lahko hitro pride do pomanjkanja. 

Pozorni morate biti tudi na vrednosti vitamina B12, železa in kalcija ter drugih snovi, zato je dobro, da se posvetujete z zdravnikom. Preden stopite na vegansko pot, morate vedeti, s čim boste nadomestili živila, ki jih ne boste več uživali in se naučiti brati etikete. 

3. Najboljši je postopen prehod

Drugačna prehrana bo za telo neke vrste šok, na katerega se mora privaditi, zato ne hitite. Spremeniti boste morali marsikatero navado, kar ne bo lahko. Vzemite si dovolj časa, da ob prehrani, ki jo imate trenutno, začnete pripravljati veganske obroke in ugotavljati, kaj vam sploh ustreza in kaj ne. 

Ne postavite si časovne omejitve, nekateri potrebujejo tudi več let, da postanejo popolni vegani.