10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Predjedi z lososom

26. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Losos je vedno sijajna predjed. Preberite nasvete za pripravo in poskusite tri odlične recepte.

Postrežete ga lahko kot tatarca (surov losos, zrezan na drobne kocke z limonovim sokom, soljo, lahko je poprom, kockami šalotke in oljem), prekajen, zrezan na rezine na umešanem jajcu, na popečenih kruhkih s kremo in pa tudi kot pretlačen dimljen losos s kislo smetano. Lahko pa ponudite mariniranega lososa in lososove zvitke.

Posebna priprava

Graved Lachs je skandinavska specialiteta. Filet položijo v mešanico začimb. Prej so ribo zakopali (=graved). Prekajen losos je natrt s soljo in nato več ur dimljen na hladnem. Da se razvije prava aroma, morajo biti rezine lososa zrezane zelo na tanko.

Užitek

Pakiranega lososa uporabite do datuma, označenega na embalaži, ker je hitro pokvarljiv. Ribo takoj po nakupu shranite na hladnem, na sobni temperaturi pa naj stoji zelo kratek čas.

Mariniran losos s pomarančno soljo

Za 4 osebe potrebujete:

  • nastrgano lupinico 4 bio pomaranč
  • sol
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 žlički grobo mletega črnega popra
  • 2 sveža lososova fileta brez kože (po približno 250 g)
  • 3 žlice pomarančnega soka

Priprava:

1. Pomarančno lupinico potresite s 100 g soli in mešanico pustite 2 dni sušiti nepokrito na papirnati brisači. Pomarančno sol dobro zmeljite v električnem sekljalniku. 2 žlici zmešajte s sladkorjem in 1 žličko popra.

2. Filete oplaknite, jih osušite in po potrebi odstranite kosti. Filete z vseh strani potresite s pomarančno soljo. Nato jih dajte v vrečko za zamrzovanje, jo zaprite in iztisnite ves zrak. Dajte jo v plitvo posodo in jo obtežite z desko in utežjo (pločevinka). Lososa 2 dni marinirajte v hladilniku ter vrečko v tem času večkrat obrnite.

3. Filete vzemite iz hladilnika, jih osušite in zrežite na rezine. Nakapajte jih s sokom ter potresite s pomarančno soljo in preostalim poprom. Po želji postrezite s solato in zelišči.

Čas priprave: približno 20 minut + sušenje 2 dni + mariniranje 2 dni.
Na osebo: približno 140 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Lososovi zvitki s sirom

Za 12 kosov potrebujete:

  • 4 jajca
  • 1 rumenjak
  • sol 
  • 40 g moke
  • 40 g škroba 
  • po 150 g svežega sira in kisle smetane
  • 1 žlico gorčice 
  • 1 žlico medu 
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 8 žlic sesekljanih zelišč (na primer koprc, drobnjak, krebuljica)
  • 200 g prekajenega lososa (rezine)

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Jajca, rumenjak, 1 ščepec soli in 2 žlici mlačne vode 5 minut penasto stepajte. Na jajčno maso presejte moko s škrobom in pecilni prašek. Primešajte.

2. Testo dajte v plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pogladite. Pecite ga približno 11 minut. Biskvit prevrnite na papir za peko in odstranite papir, na katerem se je peklo. Biskvit zvijte in ga pustite, da se ohladi.

3. Sveži sir zmešajte s kislo smetano, gorčico, medom in soljo. Premažite po razvitem biskvitu, potresite z zelišči in obložite z lososom. Zvijte in zvitek zrežite na rezine. Po želji ga postrezite s portulakom.

Losos v razsolu

Zmešajte 150 g soli, 240 g sladkorja in 1 šopek koprca (sesekljan). Na polovico mešanice položite 1 kg lososa s kožo navzdol in potresite s preostankom. Pokrijte s folijo in obtežite z desko. Nato v folijo zavijte še celoten pekač in ga za 2 dni in pol postavite v hladilnik. V tem času večkrat odlijte tekočino.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na kos: približno 135 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 7 g.

Široki rezanci z lososom

Sestavine:

  • 2 paradižnika
  • 3 šalotke
  • 500 g širokih rezancev
  • 200 g lososa
  • 1 žlica masla
  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 1 žlica mleka
  • sol, poper

Priprava:

1. Paradižnika operemo in narežemo na majhne kocke. Mlado čebulico operemo in narežemo na kolobarje. V slani vodi skuhamo široke rezance, nato jih dobro odcedimo. Lososov filet narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem popečemo lososa.

2. Dodamo še mlado čebulico. Nato vse skupaj stresemo na krožnik, v ponev pa dodamo kislo smetano, jedilni škrob in mleko. Vse skupaj na hitro pokuhamo.

3. V omako stresemo lososa, paradižnik in čebulo, solimo in popramo. Rezance prelijemo s pripravljeno omako.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri