Preizkusite legendarno paradižnikovo omako velike strokovnjakinje za italijansko kuhinjo Marcelle Hazan

Preizkusite legendarno paradižnikovo omako velike strokovnjakinje za italijansko kuhinjo Marcelle Hazan (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2022

Nobenega kompliciranja. Potrebujete tri sestavine in kozico. In omake se vam med kuhanjem skorajda ne bo treba dotakniti.

Marcella Hazan je ena najpomembnejših avtoric kuharskih knjig, ki promovirajo tradicionalno italijansko kuhinjo. Z njimi je poskrbela, da so se v italijansko kuhinjo zaljubili Američani in Britanci. Toda o njenih edinstvenih okusih in tehnikah se danes učimo vsi. 

Marcella Hazan je tudi ženska, ki stoji za to legendarno paradižnikovo omako – tako enostavno, osnovno, da jo morate preizkusiti.

Recept najdete spodaj ...
Profimedia
Sestavine: 
  • 900 g svežih, zrelih paradižnikov (pripravljenih kot opisano spodaj) 
  • 5 žlic masla (približno 70 g)
  • 1 srednje velika čebula (olupite in samo prepolovite)
  • sol po okusu
Priprava paradižnikov: 

Metoda 1 – blanširanje: paradižnike stresite v vrelo vodo za minuto ali manj. Odcedite, ko se dovolj ohladijo, jih olupite ter grobo narežite. 

Metoda 2 – zamrzovanje: paradižnike zamrznite. Nato jim dovolite, da se otajajo, na sobni temperaturi ali preprosteje, pod tekočo vodo. Olupite jih in grobo narežite. 

Priprava omake: 

Pripravljene sveže paradižnike stresite v kozico, dodajte maslo, čebulo, solite po okusu in počasi kuhajte (lahno enakomerno vrenje!) približno 45 minut oziroma dokler se omaka ne zgosti do vašega okusa.

Med kuhanjem občasno premešajte in vse večje kose paradižnika pretlačite s kuhalnico.  

Poskusite in po potrebi dodatno solite. 

Preden v omako vmešate testenine, odstranite čebulo in jo shranite za pripravo drugih jedi. če želite, pa jo lahko tudi pustite oziroma nasekljate in primešajte omaki.

Postrezite s sveže naribanim parmezanom.

Nasvet: če nimate na voljo svežih, tistih pravih poletnih paradižnikov polnega okusa, lahko uporabite slivov paradižnik v pločevinki.

Preverite:
Zakaj testenin nikoli ne smete pustiti v cedilu – niti za minuto