Zakaj testenin nikoli ne smete pustiti v cedilu – niti za minuto

Zakaj testenin nikoli ne smete pustiti v cedilu – niti za minuto (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2022

Imate navado testenine pustiti v cedilu, da se popolnoma odcedijo, medtem ko vi v miru pripravite še omako?

Testenin nikoli ne puščajte v cedilu, svetuje chef Lorenzo Boni.

Pravzaprav: prva napaka, ki jo (zelo verjetno) naredite, je ta, da testenine po kuhanju preprosto odcedite v kuhinjskem umivalniku. Če to počnete, preverite, ZAKAJ vode, v kateri so se kuhale testenine, NE bi smeli zlivati v odtok!
Testenin pa tudi ni priporočljivo puščati stati v cedilu. Zakaj?

Ko odcedite testenine, nekaj škrobnate vode ostane na testeninah. Vendar če testenine stojijo v cedilu, voda izhlapi, testenine pa se zlepijo in postanejo suhe – in zelo verjetno tudi prekuhane, saj se postopek kuhanja ne zaključi s tem, ko jih odcedite.

Zato je priporočljivo, da pripravo testenin načrtujete tako, da gredo te v ponev ali v kozico z omako takoj, ko jih odcedite.

Lorenzo Boni, glavni chef pri Barilli, prav tako priporoča, da testenine kuhate nekoliko krajši čas in kuhanje zaključite v omaki – ko testenine stresete v omako, naj jed še nekoliko povre, dve do tri minute. Tako se vse lepo poveže in testenine bolje vpijejo okus.

Preverite še: