Prigrizki za zabavo

20. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Prigrizki za zabavo (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Ste ravno izvedeli, da na obisk pridejo obiski, vi pa nimate česa dati na mizo? Recepti za hitro pripravljene prigrizke so vedno dobrodošli – za vsak primer!

Pica bageta

Sestavine:

  • 1 bageta (stara dan ali dva)/300 g
  • 200 g pasiranega paradižnika
  • 8 rezin prešane šunke
  • 1 slaba pest šampinjonov iz slanice
  • 1 dobra pest ribanega sira
  • nekaj črnih oliv
  • ščepec soli
  • ščepec grobo mletega čilija
  • četrtina čajne žličke origana

Priprava:

Bageto po robu (0,5 centimetra od zunanjega roba) zarežemo, pol centimetra globoko. Izrezan kos odstranimo.

Notranji del bagete premažemo s pasiranim paradižnikom, ki smo ga začinili s soljo, čilijem in origanom.

Notranjost bagete obložimo z rezinami šunke in s šampinjoni iz slanice. Potrosimo z ribanim sirom in obložimo z olivami. Pripravljeno bageto za 12 minut postavimo v pečico, ogreto na 190 °C.

Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha, ki na podlagi izkušenj, domišljije in poskusov za štedilnikom predstavlja nove in osvežene recepte, deli pa tudi bližnjice in nasvete, zaradi katerih boste manj časa v kuhinji.

Sladke ali slane palčke

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • sol
  • rjavi sladkor
  • 15 g masla
  • 2 žlici olivnega olja

Karamelizirana čebula:

  • 2 veliki čebuli 
  • sladkor
  • 2 žlici belega vina 
  • olje

Priprava:

V večjo posodo stresemo moko, dodamo sol, sladkor ter zavojček kvasa in premešamo. Nato dodamo rahlo ogreto vodo s primešanim mlekom.

Z mikserjem mešamo toliko časa, da dobimo srednje zmiksano maso. Nato dodamo olivno olje ter stopljeno maslo. Testo nato mešamo še slabih 5 minut ali dokler ne dobimo testa, ki ga lahko oblikujemo (po potrebi dodamo še malo moke ali vode).

Zdaj testo ločimo na dva dela. Prvemu delu, ki bo za sladke palčke, dodamo žlico rjavega sladkorja in dobro zgnetemo. Drugemu delu, ki ga bomo uporabili za slane palčke, dodamo začimbe po izbiri (predlagam kurkumo in kajenski poper). Obe masi dobro pregnetemo in pustimo počivati v posodah nekje na toplem.

Med čakanjem na testo lahko pripravimo karamelizirano čebulo za slane palčke. Čebulo zrežemo na majhne koščke in pražimo na srednjem ognju približno 30 minut. Če se nam zdi, da se čebula žge, ji lahko dodamo malo vode. Po 30 minutah dodamo žličko sladkorja in zalijemo z vinom. Pustimo, da tekočina izpari in čebula je pripravljena.

Za pripravo palčk testo razvaljamo precej tanko, v dolg pravokotnik. Polovico testa premažemo z nutelo ali čebulo, nato pa drugo polovico prepognemo čez.

Vse, kar nam še ostane, je, da z nožem izrečemo tanke trakove testa, ki ga na eni strani držimo, drugi konec pa nekajkrat zavrtimo, položimo na pekač in pečemo 15 minut pri 220 °C. Za večji sijaj lahko palčke pred peko premažemo z jajcem ali pa s sladko smetano.

Recept je prispevala Erika – avtorica bloga Sugar and Erika, ki je svojo prvo torto spekla šele pri 17. letih. Od takrat jo peka in okraševanje tort navdajata z zadovoljstvom, ki ga deli tudi s tistimi, ki spremljajo njen blog, poln sladkih doživetij iz domače kuhinje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord