Recept: Polenovka z aromatičnimi paradižniki

17. 4. 2014
Deli
Recept: Polenovka z aromatičnimi paradižniki (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Čisti užitek.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 500 g paradižnikov
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 4 kose polenovke (po 180 g, brez kože in kosti)
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega ali kokosovega olja za peko
  • žlička masla
  • sol in poper
Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

2. Pripravite zelenjavo: krompir olupite, ga operite in približno 20 minut kuhajte v vreli slani vodi. Paradižnike poparite z vrelo vodo, jih nato oblijte s hladno ter jih olupite. Zrežite jih na četrtine, jim odstranite semenje in jih nato narežite še na kocke.

3. Olupite česen in čebulo, oboje drobno sesekljajte in ju stekleno popražite na olju. Dodajte kocke paradižnika in jih začinite s soljo in poprom. Dušite jih približno 3 minute.

4. Koščke ribe oplaknite pod hladno vodo, jih osušite in začinite s soljo in poprom.

5. Paradižnike stresite v namaščen pekač in po njih razporedite ribje kose. V odkritem pekaču jih pecite v pečici približno 20 minut.

5.  Skuhan krompir odcedite, počakajte, da nekoliko izpari, nato pa ga nekajkrat obrnite po stopljenem maslu. Potresite s peteršiljem in ga skupaj s paradižniki in ribo postrezite na segretih krožnikih. Ribo nakapajte s sokom, ki je nastal pri peki. Po želji okrasite.

Nasvet: Namesto krompirja, lahko pripravite 'posteljico' iz zelenjave po vašem okusu.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo: približno 340 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord