Recept proti depresiji: Topla limonada s kurkumo

Recept proti depresiji: Topla limonada s kurkumo (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2018

Ste depresivni in brez volje? Vključite v svoj jedilnik kurkumo ali si pripravite iz nje limonado. 

Človek ni bil ustvarjen za današnji tempo stresnega življenja, niti ni bil ustvarjen za dolgo presedena življenja za štirimi stenami, za socialno izolacijo, hitro prehrano, pomankanje spanca in sonca. Zaradi današnjega načina življenja marsikdo trpi za depresijo. V boju proti depresiji sicer pomaga gibanje in fizična aktivnost, svež zrak, dobra družba, sončna svetloba, urejen ritem spanja, sproščanje, odstranjevanje vzrokov, negativnih čustev, druženje z živalmi ...

Dobro pa je tudi, da v svojo prehrano vključimo kurkumo. 

Farmakologi iz Bhangavarja v Indiji so primerjali delovanje kurkume (kurkumin) in Prozaca (fluoksetin), antidepresiva. Rezultati so pokazali, da je kurkuma pri zdravljenju resnih depresivnih motenj enako učinkovita kot Prozac.

Kurkuma pa je znana predvsem po tem, da redči kri, uravnava raven sladkorja v krvi, spodbuja prebavni sistem in krepi delovanje jeter. 

Čeprav ima kurkuma toliko izjemnih zdravilnih učinkovin, pa je treba paziti pri količini. Priporočena dnevna količina je od 3 do 10 g, najbolje porazdeljenih čez cel dan. Če imate želodčne težave ali težave z zgoščevanjem krvi ali žolčnimi kamni, se pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom. Prav tako naj se pred uporabo z zdravnikom posvetujejo nosečnice.

Recept za limonado:

  • 4 skodelice prekuhane vode
  • 2 žlici sveže naribane kurkume ali kurkume v prahu
  • javorjev sirup ali med po okusu
  • sok 1 limone ali limete
  • sok 1 pomaranče (po želji)
Kam še lahko dodajamo kurkumo? 

Kurkuma pomaga pri razgradnji ogljikovih hidratov, zato jo dodajamo hrani, ki jo želimo narediti lažje prebavljivo, kot je denimo riž, krompir ali testenine.