Veganska različica NANAIMO PLOŠČIC
SESTAVINE ZA PODLAGO:
● 1 skodelica medjool datljev (izkoščičite)
● 1 skodelica mandljev
● ¾ skodelice kokosovih lističev (brez oddanega sladkorja)
● 2 žlici kakava v prahu
● 2 žlici vode
SESTAVINE ZA NADEV:
● ¼ skodelice kokosovega olja (utekočinjenega)
● ½ skodelice kokosove smetane (tisti gosti del v ohlajeni pločevinki polnomastnega kokosovega mleka)
● ¼ skodelice kokosovega mleka (tekočina iz pločevinke)
● ¼ skodelice medjool datljev (izkoščičite)
● ¼ skodelice brazilskih oreščkov
● 2 žlici kokosove moke
● ¼ skodelice rastlinskega mleka po vašem okusu (mi smo uporabili mandljevega, tako kot avtorica)
ČOKOLADNI PRELIV:
Uporabite lahko 100 gramov stopljene temne čokolade
Ali pripravite preliv tako:
● ¼ skodelice kokosovega olja (utekočinjenega)
● ¼ skodelice kakava v prahu
● 2 žlici javorjevega sirupa (mi smo uporabili med, v tem primeru dodajajte po malem, do želene sladkosti)
PRIPRAVA:
Pekač velikosti 23 x 23 centimetrov obložite s peki papirjem.
Pripravite podlago: datlje, mandlje, kokosove lističe in kakav v prahu dobro zmešajte v mešalniku. Dodajte vodo in mešajte, dokler masa ne postane lepljiva. Maso stresite v pekač in poravnajte. Pomagajte si z dnom kozarca.
Pripravite nadev: kokosovo olje, kokosovo kremo in mleko, datlje, brazilske oreščke, kokosovo moko in oreščkovo mleko dobro zmešajte v mešalniku – do gladkega. Vzelo vam bo minuto ali dve. Maso prelijte v pekač in postavite v zamrzovalnik za približno eno uro.
Ko se masa strdi, jo prelijte s stopljeno temno čokolado ali pripravite preliv po receptu: združite kokosovo olje, kakav v prahu in javorjev sirup.
Sladico postavite v zamrzovalnik še za približno uro.
Narežite na kvadratke in si privoščite.
Nanaimo ploščice lahko sicer hranite v zamrzovalniku do enega meseca.
Recept je ustvarila Laura Brining, avtorica bloga www.livesimplyhealthy.com, registrirana nutricionistka in holistična svetovalka. Fotografija je simbolična.