Kako pripraviti popolne jesenske buhtlje z božanskim jabolčnim nadevom?
Sestavine:
Za testo:
- 350 g moke
- 150 ml mleka
- 30 g zmehčanega masla
- 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
- 1 jajce
- 3 žlice sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
Za nadev:
- 2 večji jabolki
- 30 g masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
Dodatno:
- 1 razžvrkljano jajce
- Sladkor v prahu (po želji)
Priprava:
1. Najprej zamesite testo. V toplo mleko vmešajte žlico sladkorja, vanilijev sladkor ter suh kvas. Pustite stati približno 15 minut, nato pa kvasu vmešajte še stepeno jajce s preostankom sladkorja. Na koncu dodajte še stopljeno maslo in vse skupaj dobro premešajte.
2. Dobljeni masi počasi in postopoma dodajajte moko. Nato z rokami pregnetite testo, ga pokrijte in pustite počivati.
3. Medtem pripravite nadev. Jabolka olupite in narežite na manjše kocke. Na ponvi segrejte maslo in mu vmešajte sladkor, nato pa še jabolka in cimet. Vse skupaj mešate, dokler se jabolka ne zmehčajo in spustijo sok (približno 15 minut). Jabolka na koncu precedite.
4. Testo razvaljajte in s kozarcem izrežite kroge. Na sredino vsakega kroga dajte žlico jabolk in testo oblikujte v obliko buhtljev.
5. Nadevane buhtlje postavite na pekač, obložen s peki papirjem. Premažite jih z razžvrkljanim jajcem, nato pa potisnite v pečico, ogreto na 180°C. Buhtlje pecite 30 do 40 minut, pred serviranjem pa jih po želji posujte še s sladkorjem v prahu.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del