Vsak letni čas ima svoje okusne plati. September nas pozdravlja aromatično in sladko z zrelimi slivami, češpljami in mirabelami, ki nam olajšajo slovo od poletja.
"Vzemi slive za trhlo breme starosti, kajti sproščajo napet trebuh." - Martial
Že Rimljani so vedeli za prednosti sliv, kot dokazuje dobrih dva tisoč let star rek pesnika Martiala.
Priljubljeno sadje ne spodbuja le prebave, ampak poznamo tudi veliko kulinaričnih receptov, ki vzbujajo tek. Slive so najbolj primerne za neposredno zaužitje, zlasti ker je zrelim plodovom težko odstraniti koščice. Zdravi so in vsebujejo vitamin B, kalij in magnezij.
Kaj pa češplje?
Češplje vsebujejo veliko sadnega sladkorja in so primerne za peko, pripravo kaše in chutneyje. Svetla, smolnata prevleka (dišeči film), ki obdaja plodove, zagotavlja svežino in naj bi jo sprali šele pred pripravljanjem, ker varuje sadje pred izsušitvijo.
Nasvet: med pripravljanjem češpelj nosite rokavice, kajti oplodje obarva roke in nohte rjavo.
Rumena mirabela
Je tretja v svežnju in je užitna tako surova kot kuhana. Vsebuje veliko sadnega sladkorja in veliko kalija, kar pojasnjuje, zakaj odvaja vodo. Izvrstna je v pitah z drobtinami.
RECEPTI
Polnjene skutne slive
Recept za 4 osebe oz. 20 kosov:
- 200 sliv,
- 100 g skute,
- 3–4 jedilne žlice jogurta,
- 40 g narezanih pistacij,
- 1 neškropljena limona,
- 2–3 jedilne žlice medu,
- nekaj cimetovega prahu
Priprava:
1. Slive operite, zarežite do polovice in odstranite koščice.
2. Skuto, jogurt in pistacije zmešajte v gladko kremo.
3. Limono operite v vroči vodi, posušite jo, lupino postrgajte, prepolovite in stisnite sok polovice limone.
4. Skutno kremo po želji obogatite z nekaj limoninega soka in lupine ter medom. Preostanek limone narežite na rezine za okrasitev.
5. S kremo napolnite slive, potresite jih s cimetovim prahom, okrasite z limoninimi rezinami in postrezite.
Češpljev chutney
Recept za 4 kozarce po 300 ml:
- 600 g češpelj ali sliv,
- 3–5 cm svežega ingverja,
- 3 majhne čebule,
- 2 jedilne žlice olja,
- 200 g rjavega sladkorja,
- sol,
- cayennski poper,
- 1 ščepec cimeta,
- 250–300 ml kisa iz rdečega vina
Priprava:
1. Češplje operite, razpolovite, odstranite koščice in narežite na majhne kocke.
2. Ingver in čebule olupite, narežite na fine kocke. Oboje na vročem olju dušite, da postekleni. Nato dodajte češplje in malo dušite.
3. Dodajte rjavi sladkor, ki naj se med mešanjem stopi.
4. Zmes začinite s soljo, poprom in cimetom. Dodajte kis iz rdečega vina in vse kuhajte 40 minut. Občasno premešajte.
5. Chutney začinite, napolnite v kozarce, ki ste jih pred tem prekuhali, in dobro zaprite. Postavite jih na glavo in pustite, da se ohladijo.
Nasvet: češpljev chutney je posebno dober z belim kruhom in aromatičnim sirom.
Češpljeva pena s kompotom
Recept za 4 osebe:
Za kompot:
- 400 g češpelj,
- 4 jedilne žlice sladkorja,
- 2 cl slivovke,
- 100 ml jabolčnega soka,
- sok polovice limone
Za peno:
- 75 g sladkorja,
- 100 ml suhega rdečega vina,
- 2 jedilni žlici jabolčnega soka,
- 300 g češpelj,
- 4 listi bele želatine,
- 1 strok vanilje,
- 200 ml mleka,
- 2–3 rumenjaki,
- 125 ml smetane
Priprava:
1. Vse češplje (700 g) operite, razpolovite in odstranite koščice.
2. V loncu karamelizirajte sladkor, zalijte ga s slivovko, jabolčnim in limoninim sokom, pustite, da zavre.
3. Dodajte 400 g češpelj za kompot, premešajte, vzemite s štedilnika in ohladite.
4. Za peno rahlo karamelizirajte 2 jedilni žlice sladkorja, zalijte z vinom in jabolčnim sokom. Dodajte preostale češplje in dušite 10 minut. Nato purirajte in pustite, da se ohladi.
5. Želatino namočite v mrzlo vodo.
6. Vaniljev strok prerežite po dolgem in izpraskajte sredico. Prazni polovici stroka zavrite v mleku, nato da ohladite.
7. Rumenjake, vaniljevo sredico in preostali sladkor stepite penasto v vroči vodni kopeli. Polovici vaniljevega stroka vzemite iz mleka, mleko zmešajte v rumenjakovo kremo in na vroči vodni kopeli stepajte tako dolgo, da krema postane vroča in gosta.
8. Želatino iztisnite in zmešajte v vaniljevo kremo. Dodajte slivov pire.
9. Smetano stepite na trdo in zmešajte v želirano kremo. Kremo napolnite v 4 skledice in jih dajte za pribl. 3 ure v hladilnik, da se strdi. Ko sladico postrežete, na peno dajte češpljev kompot.
Pita z mirabelami in medenimi drobtinami
Recept za pekač 30 x 40 cm:
Za testo:
- 300 g moke,
- 1 ščepec soli,
- 120 g sladkorja,
- 1 jajce,
- 180 g masla,
- moka za delovno površino,
- maslo za pekač
Za oblogo:
- 1 vrečka vaniljevega pudinga,
- 300 ml pomarančnega soka,
- 250 ml smetane,
- 50 g sladkorja, 1
- kg svežih zrelih mirabel
Za posip:
- 100 g masla,
- 5 jedilnih žlic medu,
- 125 g moke,
- 50 g mandljevih lističev,
- 2 jedilni žlici sladkorja v prahu za posipanje
Priprava:
1. Pečico segrejte na 180 °C z zgornjim in spodnjim grelnikom.
2. Moko presejte v skledo, zmešajte s soljo in sladkorjem, v sredino naredite kotanjo. Dodajte jajce, maslo v kosmičih razdelite naokrog. Presekajte s kuhinjskim nožem, z rokami zgnetite v gladko testo. Oblikujte kroglo, v foliji za ohranjanje svežine za pribl. 30 minut postavite v hladilnik.
3. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini, obložite z njim namaščen pekač, rob povlecite navzgor. V pečici pecite 10–12 minut. Vzemite ven, pustite, da se ohladi.
4. Medtem puding zmešajte s 4 jedilnimi žlicami pomarančnega soka, preostali sok, smetano in sladkor zavrite. Primešajte sok s pudingom, zavrite, vzemite s štedilnika.
5. Mirabele operite, razpolovite in odstranite koščice. Pomarančni puding namažite na pečeno testo in nanj naložite mirabele (z rezano površino navzgor) v obliki strešnikov.
6. Za posip: sestavine zgnetite in zmes zdrgnite na dlaneh, da nastanejo majhne drobtine. Razdelite na pito in jo 35–40 minut pecite v pečici, da postane zlato rumena. Ohladite jo in posipajte s sladkorjem v prahu.