25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Resnica o jogurtih z dodatki

Resnica o jogurtih z dodatki (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2016

Tistih jogurtih, v posebni embalaži, sestavljeni iz dveh lončkov - v prvem je navadno jogurt, v drugem pa različni dodatki. Kaj pa se v resnici skriva v tej embalaži? Primerjalno ocenjevanje je pokazalo naslednje ...

Veliko sladkorja in številni aditivi

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku je potrošnikom na prodajnih policah na voljo še skupina jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki, od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov.

A glede na rezultate primerjalnega ocenjevanja lahko zaključimo, da so jogurti z dodatki v posebni embalaži sladica, zato naj bi se na našem jedilniku znašli le redko.

Torej, če in ko posežete po jogurtih z dodatki, naj bo to namesto drugih sladic (npr. kosa torte, čokolade ali sladoleda), ob tem pa izberite tiste, ki v primerjavi z drugimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin.

Jogurti z dodatki so torej sladica, ki so jo privoščimo le občasno!

Med osmimi izdelki je le en izdelek dobil oceno povprečno, vsi ostali pa oceno pomanjkljivo, in to prav zaradi velikih količin sladkorja, zato naj ti jogurti le občasno pristanejo na vašem jedilniku oz. jedilniku vaših družinskih članov, saj gre pravzaprav za sladico.

Prav vsi ocenjevani izdelki so vsebovali sladkani jogurt, nekateri tudi do 30 g sladkorja v enem lončku.

Več maščobe kot v navadnem jogurtu, večina pretirava z aditivi

Jogurti z dodatki vsebujejo tudi več maščobe kot navadni jogurti, večina pa ne pretirava le s sladkorjem, ampak tudi z aditivi. Zaskrbljujoče je, da so bili najslabše ocenjeni prav izdelki za otroke.

O ocenjevanju

Primerjalno ocenjevanje jogurtov z dodatki je prvo v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih bo Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvedel v okviru izvajanja koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Na spletni strani www.potrošnikovzoom.si so brezplačno dostopne vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri