Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla

4. 8. 2024
Deli
Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla (foto: Profimedia)
Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla
Profimedia

Priprava rib je izjemno preprosta, če poznate te trike.

Kako pogosto uživate ribe? Slednje so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje srca, zmanjšujejo vnetja v telesu in pozitivno vplivajo na možganske funkcije. Poleg tega zagotavljajo kakovosten vir beljakovin in nekaterih vitaminov (npr. vitamina D in B12).

Ribe so tudi stalnica na jedilniku modrih con - območji, kjer največ ljudi dočaka 100 let. Povezujemo jih z zdravjem srca in ožilja, z zdravo telesno težo in splošnim dobrim počutjem

Ne spreglejte:

Zaradi vseh blagodejnih lastnosti ni čudno, da tudi prehranski strokovnjaki priporočajo redno uživanje rib. Sploh v poletnem času se na dopustu prileže kakšna ribja jed, mnogi pa se izogibajo pripravi doma, saj velja prepričanje, da je priprava rib zahtevna in zapletena. Resnica pa je povsem drugačna: priprava rib je v resnici čisto enaka pripravi mesnih in zelenjavnih jedi. Če upoštevate nekaj osnovnih pravil, je ribje kosilo mačji kašelj.

Nad Slovenijo že nastajajo nevihte: poglejte, kako se premikajo

Tukaj je pet nasvetov, ki vam bodo še olajšali pripravo in poskrbeli, da bo riba veliko bolj okusna:

  1. Ribe je lažje očistiti, če jim najprej s škarjami ali nožem odrežete plavuti.
  2. Pri pripravi rečne ribe morate vodi ali olju dodati nekaj dišavnic in začimb.
  3. Da riba med cvrtjem ne razpade, jo morate soliti 10-15 minut pred cvrenjem. 
  4. Ribe, ocvrte v drobtinah, so okusnejše in bolj hrustljave od rib, ocvrtih v moki.
  5. Ribe ne cvrite na močnem ognju: postala bo trda.

S temi triki bo priprava rib postala zelo enostavna in tako jih boste brez težav lahko redno vključevali v svoj jedilnik. Previdno le pri cvrtju - takšna riba vsebuje veliko maščob, zato je priporočljivo, da se na jedilniku pojavi zgolj občasno.