Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla

4. 8. 2024
Deli
Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla (foto: Profimedia)
Profimedia

Priprava rib je izjemno preprosta, če poznate te trike.

Kako pogosto uživate ribe? Slednje so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje srca, zmanjšujejo vnetja v telesu in pozitivno vplivajo na možganske funkcije. Poleg tega zagotavljajo kakovosten vir beljakovin in nekaterih vitaminov (npr. vitamina D in B12).

Ribe so tudi stalnica na jedilniku modrih con - območji, kjer največ ljudi dočaka 100 let. Povezujemo jih z zdravjem srca in ožilja, z zdravo telesno težo in splošnim dobrim počutjem

Ne spreglejte:

Zaradi vseh blagodejnih lastnosti ni čudno, da tudi prehranski strokovnjaki priporočajo redno uživanje rib. Sploh v poletnem času se na dopustu prileže kakšna ribja jed, mnogi pa se izogibajo pripravi doma, saj velja prepričanje, da je priprava rib zahtevna in zapletena. Resnica pa je povsem drugačna: priprava rib je v resnici čisto enaka pripravi mesnih in zelenjavnih jedi. Če upoštevate nekaj osnovnih pravil, je ribje kosilo mačji kašelj.

Tukaj je pet nasvetov, ki vam bodo še olajšali pripravo in poskrbeli, da bo riba veliko bolj okusna:

  1. Ribe je lažje očistiti, če jim najprej s škarjami ali nožem odrežete plavuti.
  2. Pri pripravi rečne ribe morate vodi ali olju dodati nekaj dišavnic in začimb.
  3. Da riba med cvrtjem ne razpade, jo morate soliti 10-15 minut pred cvrenjem. 
  4. Ribe, ocvrte v drobtinah, so okusnejše in bolj hrustljave od rib, ocvrtih v moki.
  5. Ribe ne cvrite na močnem ognju: postala bo trda.

S temi triki bo priprava rib postala zelo enostavna in tako jih boste brez težav lahko redno vključevali v svoj jedilnik. Previdno le pri cvrtju - takšna riba vsebuje veliko maščob, zato je priporočljivo, da se na jedilniku pojavi zgolj občasno.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković