Privoščite si ga vsak dan: ta poceni sadež upočasnjuje staranje, deluje protivnetno in pomaga pri hujšanju

24. 7. 2024
Deli
Privoščite si ga vsak dan: ta poceni sadež upočasnjuje staranje, deluje protivnetno in pomaga pri hujšanju (foto: Profimedia)
Profimedia

Ima številne koristi za telo: med drugim uravnava prebavo, upočasnjuje staranje, krepi imunski sistem, deluje protivnetno in še veliko več.

Za zdravo telo je pomemben celostni življenjski slog, ki zajema zadostno količino gibanja, uravnavanje stresa, skrb za duševno zdravje in še veliko več. K zdravju veliko prispeva tudi uravnotežena prehrana, ki telesu zagotavlja pomembna hranila.

Dodatno pa obstajajo določena živila, ki še dodatno krepijo telo in prinašajo pozitivne učinke. Sadje velja za odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, med njimi pa so odlična izbira pomaranče.

Zdravstvene koristi pomaranč

1. Nasiti in izboljša prebavo

Pomaranče so bogate z vlakninami, ki pomagajo izboljšati zdravje, poroča Elle. Vlaknine so prisotne predvsem v pulpi, zato je priporočljivo pomaranče jesti cele. Netopne vlaknine blatu dodajo prostornost, kar pripomore k hitrejšemu prehodu skozi prebavni trakt, medtem ko topne vlaknine ob raztapljanju v vodi tvorijo želatinasto snov, ki upočasni praznjenje želodca, zaradi česar se dlje časa počutimo siti. Uživanje pomaranč za zajtrk torej pomaga nadzorovati apetit in preprečuje jutranje napade lakote ter posledično pridobivanje telesne teže.

2. Pomaga uravnavati raven glukoze

Pomaranče pomagajo zniževati raven holesterola in glukoze v krvi, zaradi visoke vsebnosti pektina pa lahko celo preprečujejo raka na debelem črevesju. Pri fermentaciji te topne vlaknine s črevesno bakterijsko floro namreč nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki očitno preprečujejo razvoj te vrste raka.

3. Upočasni staranje kože

Koristi pomaranč pa presegajo področje prebavil. Nutricionistka Paula Martín Clares jih navaja med živili z največjimi koristmi za zdravje kože zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki spodbuja sintezo kolagena (bistvenega za čvrstost kože) in ima antioksidativni učinek, saj nevtralizira proste radikale, odgovorne za celično oksidacijo.

4. Krepi imunski sistem

In to še ni vse. Visoka vsebnost vitamina C v pomarančah pomeni, da njihovo uživanje prispeva k ohranjanju normalnega delovanja našega imunskega sistema, saj celice ščiti pred škodljivimi molekulami, kot so prosti radikali, ki lahko v prevelikih količinah oslabijo naravno obrambo. Poleg tega vitamin C z zaviranjem sinteze rakotvornih snovi pomaga telesu preprečevati tveganje za nastanek raka, zlasti na želodcu.

Če ga ne želite pojesti celega...

Kot smo že omenili, je idealno, da sadež pojemo cel, saj tako bolje izkoristimo lastnosti vlaknin v pulpi. Zato je najboljša alternativa za uživanje sadeža v koščkih ta, da ga zmešate, ne pa stisnete, da ohranite pulpo. Za dodajanje okusa (in dodatnih koristnih lastnosti) lahko pomaranče kombiniramo z jabolki in korenčkom.

Spodaj preberite, kako pripraviti okusen smoothie s pomarančo, jabolkom, korenčkom in ingverjem.

Koktajl iz pomaranče, korenja in ingverja

Sestavine (za 4 osebe)

  • 2 korenčka
  • 3 rdeča jabolka
  • ena pomaranča
  • 10 g svežega ingverja
  • 10 kock ledu

Priprava

  • Očistite in narežite 2 korenčka na koščke.
  • Olupite 3 jabolka in eno pomarančo ter jih narežite na koščke.
  • Ingver narežite na majhne koščke.
  • Vse skupaj dajte v mešalnik in dodajte 10 kock ledu.
  • Najprej mešajte pri srednji hitrosti, nato pa pri največji hitrosti, dokler ne dobite gladkega in precej tekočega pireja.
  • Nalijte v kozarce in postrezite.

Preberite več na Elle.si