Sarma je turška narodna jed, ki se je za časa Otomanskega imperija (1299 – 1923) razširila po Bližnjem vzhodu, Balkanu in centralni Evropi ter v južnem Kavkazu. Nekaj podobnega sarmi so sicer jedli že za časa Perzijskega cesarstva (današnji Iran) v 5. stoletju pred našim štetjem. V turškem jeziku pomeni ’tisto, kar je zavito’.
Danes poznamo sarmo narejeno na več načinov, saj jo poznamo tako v vegetarijanski (riž ali bulgur in zelenjava) kot v mesni (riž ali bulgur in mleto meso) različici. Sarme se razlikujejo tudi po tem ali jih zavijemo v kislo ali surovo zelje, liste vinske trte, rdeče pese, ohrovta ali rabarbare. Kliknite za 3 različne recepte.
Poleg Turčije tradicionalno pripravljajo sarme še v Iranu, Grčiji, Srbiji, Romuniji, Severni Makedoniji, Azerbajdžanu, Siriji, Jordaniji, Iraku, Poljski, Madžarski, Ukrajini, Armeniji, Moldaviji, Bolgariji, Gruziji, Črni gori, BiH in verjetno še kje.
Tudi v Sloveniji že dolgo poznamo in jemo sarme, najbolj srbske in ruske, postal pa je že nekakšen običaj, da jih veliko ljudi postreže na 1. januar.
Srbska sarma
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 majhno glavo zelja
- 1 čebulo
- 2 žlici olja
- 450 g mlete govedine
- 1 korenček
- 50 g kuhanega riža
- 1 šopek peteršilja
- 10 rezin slanine
- sol
- poper
- čili
V veliki posodi in v veliki količini vode skuhajte celo glavo zelja. Ko se ohladi, jo razdelite na posamezne liste in jim odrežite trde dele.
V posodi stekleno popražite sesekljano čebulo. Dodajte 2 žlici vode in jo pokuhajte, da se čebula lepo zmehča. Nato dodajte meso in nastrgan korenček ter vse skupaj dušite približno 15 minut. Dodajte še riž in malce vode ter dušite še približno 5 minut. Začinite s soljo, poprom in čilijem ter primešajte sesekljan peteršilj.
Pečico segrejte na 220 stopinj. Po posameznih zeljnih listih porazdelite mesni nadev, zelje zvijte in vsak zvitek ovijte z rezino slanine. Zvitke položite v pekač. Prilijte 1 skodelico vode in zeljne zvitke v pokritem pekaču pecite približno 1 uro. Zadnjih 10 minut odstranite pokrov. Postrezite vroče.
Namig: Zvitke lahko pred peko prelijete z mešanico iz pražene čebule, kislega zelja, smetane in paradižnikove mezge. Tako bodo še bolj sočni.
Čas priprave: približno 2 uri.
- Preverite tudi: Je za vami prekrokana noč? Pomagajte si s temi živili!
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del