Se želite odvaditi od sladkorja? Imamo nekaj koristnih nasvetov!

Se želite odvaditi od sladkorja? Imamo nekaj koristnih nasvetov! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2023

Ste se odločili, da je januar dobra priložnost za nov začetek pri hrani in ste svoje kuhinjske omarice očistili sladkarij? Imamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav. 

Vsi, ki ste čakali na pravi trenutek, da bi lahko osvojili kakšno zdravo navado, imate zdaj priložnost: januar je odličen za nove začetke. Če ste že začeli z "mesecem brez sladkorja", ali pa ga želite le zmanjšati in omejiti, si lahko pomagate s spodnjimi nasveti, saj ne bo vedno lahko. 

Tu je nekaj nasvetov, kako se spopasti s sladkorjem: 

Najprej bodite do sebe odkriti

Brez odkritosti ne boste prišli daleč. Hitro se boste prekršili in pojedli kakšno čokoladico, nekaj piškotov in kakšen kos torte. Pa saj ni veliko, kajne? 

Na začetku najprej ocenite svoje stanje. Presenečeni boste, koliko sladkorja zaužijete in na to sploh niste pozorni. Lahko vsaj 3 dni pišete dnevnik vsega, kar pojeste. Bodite natančni in zapišite, koliko žličk sladkorja vsujete v jutranjo kavo, točno koliko piškotov ste pojedli in podobno. 

Čeprav se vam zdi, da le tu in tam nekaj prigriznete, se na koncu nabere kar precej sladkorja.

Ko greste v trgovino, začnite brati etikete

Veliko živil, za katera ne pričakujete, vsebuje sladkor. Tudi naravni jogurt in krekerji. Zato vedno preverite, koliko sladkorja je npr. v tisti kavi, ki jo vzamete iz hladilnika in mislite da je enaka tisti, ki jo pripravite sami. Ali v kakšni sladici, smutiju, omaki, prelivu za solato ... Vedno bolj boste ugotavljali, da se vam hrano bolj splača pripravljati sami. 

Malico začnite nositi s seboj in načrtujte obroke, pa ne boste imeli težav. 

Pojejte več beljakovin kot prej

Ko postanemo lačni, velikokrat posežemo po sladkarijah, ker tako najlažje dvignemo raven sladkorja in ker so dobrega okusa. Težava je v tem, da kmalu spet postanemo lačni in pojemo še več sladkarij. 

Zato se sedaj, ko boste jedli manj sladkorja, načrtno založite z beljakovinami. Najprej ugotovite, kje vse se nahajajo, potem pa jih vsak dan dodajte na svoj jedilnik. Z beljakovinami boste lažje uravnavali težo in izognili se boste padcu sladkorja, ki bi se zgodil po sladkarijah. To pomeni več energije, lažjo koncentracijo in bolj zdrave prehranske odločitve. 

Dobro se naspite (končno!)

Ja, vaš podvig potrebuje naspano telo, da bi vam lahko uspelo. Kaj, ko bi se v januarju končno lotiti tudi vašega spalenga ritma? V posteljo se vsak dan odpravite ob isti uri, čeprav bo na začetku to težko. Pred spanjem pa počinite kaj, kar vas sprošča. 

Z rednim spalnim ciklom bo imunski sistem lahko deloval normalno, metabolični sistem bo bolje deloval, več boste imeli energije in bolje se boste odrezali v službi, pri telovadbi in na drugih področjih. Kadar ste neprespani, je telo v stresu in zato posežete po sladkarijah. Temu pa bi se sedaj radi izognili. 

Pri odvajanju od sladkorja bodite do sebe prijazni! 

Mogoče vam ne bo uspelo zdržati brez sladkarij in si boste kakšen dan privoščili košček čokolade. To ne pomeni, da vam je spodletelo! Za telo delate veliko dobrega, zato nikar ne opustite vsega, pač pa nadaljujte in se podpirajte. Na prvem mestu morate sami zaupati vase, da vas lahko podpirajo tudi bližnji. Bodite prijazni do sebe in si ne dajajte vzdevkov kot je "nesposobnež". Dosegli ste veliko in na poti ste do novega cilja.