Brez okusnega segedina ne gre...
Za 4 osebe potrebujete:
Za segedin:
- 1 čebulo
- 250 g svinjine
- 1 klobaso
- 300 g kislega zelja
- 40 g masti
- 1 žlico mlete sladke paprike
- 30 g paradižnikove mezge
- morsko sol, sveže mleti črni poper
- 1 žličko pimentovih zrn
- 1 lovorjev list
- 50 g moke
Za njoke:
- 300 g moke
- 1 žlico pecilnega praška
- 2 jajci
- 120 ml mleka
- 20 g masla
- 4 vejice peteršilja
Priprava:
1 Olupite čebulo in jo sesekljajte. Oplaknite in osušite meso in ga zrežite na koščke. Klobaso zrežite na kolesca. Kislo zelje oplaknite v cedilu in ga odcedite. Nato ga grobo sesekljajte. V kozici stopite mast in na njej popražite čebulo. Dodajte meso in ga dobro popecite. Primešajte mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Prilijte 300 ml vode. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, lovorjevim listom, pimentom in dodajte še 100 g kislega zelja. Kozico pokrijte in sestavine pustite lahno vreti približno 1 uro.
2 Dodajte preostalo kislo zelje, in če je treba, še malo vode. V skledici zmešajte moko in malo vode ter jo vmešajte v golaž. Kuhajte ga še 10 minut in kozico nato odstavite.
3 Za pripravo peteršiljevih njokov: moko stresite v skledo. Primešajte pecilni prašek, ščepec soli in jajci. Prilijte mleko in stopljeno maslo. Zmešajte in zgnetite mehko in voljno testo. Vgnetite mu še sesekljan peteršilj. Zavrite kozico slane vode in s pomočjo dveh žličk oblikujte njoke. V vreli vodi naj se kuhajo 8 minut. Nato jih odcedite in postrezite s segedinom.