Postanite mojster v pripravi sendvičev

Postanite mojster v pripravi sendvičev (foto: Arhiv | Men's Health Slovenija) Arhiv | Men's Health Slovenija
4. 11. 2010

Nobena jed ne napolni lačnega želodca tako hitro kot spretno sestavljen sendivč.

Arhitektura sendviča

Dobrega sendviča ne naredimo, ampak ga zgradimo.

Poznavanje arhitekturnih pravil za pripravo strokovno brezhibnega in gradbeno čvrstega sendviča sicer nima nobene zveze s protipotresno in protipožarno varnostjo, a vas lahko zavaruje pred drugimi vrstami katastrofalnih nesreč - npr. pred madeži od majoneze na novi kravati Hugo Boss.

Zato vas vljudno prosimo, da se za 10 minut poglobite v študij spodnjih navodil.

  • Priprava temeljev

Najokusnejši nadevi za sendvič so pogosto zelo sočni, to pa zahteva čim bolj čvrsto krušno podlago zanje.

Pri sendvičih, ki so nagnjeni k temu, da izcejajo sokove, moramo štručko ali drugo pekovsko pecivo prerezati tako, da je zgornja plast kruha čim tanjša (le tretjina debeline), spodnja pa čim debelejša.

  • Izdolbite štručko

Predebela plast krušne sredice lahko vpije vso prefinjeno omako iz nadeva. Sendviči, ki imajo francosko natančno kombinacijo okusov, so resnično okusni le, če jih pripravimo na ta način.

  • Uravnoteženo opečeni kruhki

Svetujemo, da se potrudite in kruh opečete le po eni strani. In to v ponvi ali na odprtem električnem žaru (v t. i. knjigi), dokler ne postane zlatorjav.

Opečeni strani kruha morata biti obrnjeni v notranjost sendviča. Tako kruh ne bo razmočen in vaša usteca ne bodo opraskana zaradi grobih drobtin.

  • Čvrsta konstrukcija ohrani obliko

Sendvič bo tudi po nekaj urah videti tako lep in svež, kot ste si ga zamislili, če boste rezine sira čvrsto pritisnili ob kruh. Če pripravljate topli sendvič, položite sir na meso, da bo nadev ohranil čim več pristnega okusa in sočnosti.

  • Pravilen premaz za zaščito okusa

Nikar ne pretiravajte s količino solatnega preliva. Pri pripravi sendviča z npr. čabato, piščančjim mesom pestom iz paprike in z rukolo začinjeno s kisom, morate rukolo obvezno začiniti z balzamičnim kisom v majhni skodelici in jo šele potem naložiti na sendvič.

Lestvica najboljših namazov za sendviče

Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih namazov za sendviče z različnih kon­­­­­­­­cev sveta in jih raz­­­­­­vrstili glede na hra­­­­­nilno vrednost.

Bi radi jedli sendviče z vrha lestvice prehranskih prvakov ali se boste zadovoljili z maslom in šipkovo marmelado?

Namaz
  • Humus

Je vzhodnjaški namaz, narejen iz pretlačene kuhane čičerke, česna, peteršilja in oljčnega olja (uporabite palični mešalnik). Njegovi odliki sta nizka kalorična vrednost in obilica vlaknin.

  • Gorčica z medom

Po okusu začinjena s sesekljanim svežim koprom. Lahko jo pripravite sami ali pa jo kupite med obis­kom Ikee v prehranskem oddelku. Idealna je v sendviču iz počenega ovsenega kruha s šunko, briejem in morda še rezino jabolka.

  • Guacamole

Ste ljubitelj mast­­nih namazov? Potem poskrbite, da bo v vašem sendviču zdrava, nenasičena maščoba in ga namesto z majonezo namažite z omako guacamole iz avokada.

  • Običajna gorčica

Drži, da ima malo kalorij in nič odstotkov maščob, vendar pa ena sama žlička vsebuje kar 68 miligramov natrija.

  • Lahka majoneza

Sicer vsebuje za polovico manj kalorij kot običajna majoneza, vendar pa ne vsebuje prav nič zdravega ali dobrega.

  • Italijanski solatni preliv

Narejen je iz sončničnega olja in dobršnega ščepca kemije. Zato si raje pripravite pravi italijanski preliv iz deviškega oljč­­nega olja in balzamičnega kisa.

  • Tatarska omaka

Če jo razredčite s kislo smetano, bo malce lažja in okusnejša od majoneze, a bo imela vseeno okrog 70 kalorij na žličko.

  • Majoneza

Dve žlici imata re­­kord­­­nih 180 kalorij. V tem primeru je bolje, da si raje privoš­­­čite dve tablici dobre čokolade – če že grešite?

Mesnine (porcija – 30 g)
  • Ostanki purana

Kar planite po njih. Vsaka rezina ima 8 g bel­jakovin in samo 30 kalorij.

  • Ostanki goveje rostbif pečenke

Če je niste preveč zabelili, je ne­­mastna, vsebuje bolj malo na­­t­­rija in 7 g beljakovin na rezino.

  • Pusta šunka

Vsebuje precej manj beljakovin od rostbifa, a je na srečo vsaj kolikor toliko nizko kalorična.

  • Pršut

Je kakovostna mesnina, ki pa si jo privoščite le tu in tam, saj vsebuje veliko natrija (če ga ne obrežete, pa tudi maščob).

  • Salame

So prava kalorična in za nameček še slana bomba. Tiste bele pikice so namreč zmleta slanina, ki zadevo krepko okrepi s kalorijami.

  • Bolonjska salama

Je posebno ‘huda’ salama, saj vsebuje rekordnih 265 miligramov natrija in 75 kalorij na rezino, kar je skoraj dvakrat več kot govedina.

  • Mortadela

Ste kdaj premišljevali, iz česa so bele pike, s katerimi je posejana? Te pike so stoodstotna slanina. Če se nočete spremeniti v prašiča, si jo privoščite le enkrat na leto.

Siri (1 rezina – 30 gramov)
  • Mocarela

Sendvič z mocarelo je res prva liga, saj ima ravno prav beljakovin in maščob, da nas nasiti, pa čeprav smo se tokrat odpovedali mesnim dodatkom.

  • Ementalec

Vsebuje bolj malo natrija in spodobno količino beljakovin. Ima plemenit poln okus in se od­­­lično ujema z vsemi vrstami mesnin.

  • Angleški čedar

Pravi angleški čedar je neprimerno boljši (in dražji) od ponaredkov. Ker vsebuje veliko natrija, ga jejte v manjših količinah. Njegov okus je tako močan, da že mini košček sira dodobra pocrklja brbončice.

  • Feta

Je sicer slana, a največkrat vsebuje precej manj maš­­­čob od polnomastnih sirov. Najbolje, da izkoristite njeno mehkost in jo v manjših količinah razmažete ali le nadrobite po sendviču.

  • Namesto sira

Ste odvisni od sirov predvsem zato, ker obožujete njihov pikantni okus? Dajte v sendvič nekaj rezin vloženih feferonov in prihranite več kot 100 kalorij.

  • Gavda

Gavda, edamec in podobne sirne klasike so lahko tudi precej neokusni, zlasti če so poceni in v akciji ali če jih izdelujejo bog ve kje v EU. Recite NE kemikalijam in ojačevalcem okusov in si privoščite prave, kakovostne sire, ki jih izdelujejo solidni proizvajalci.

Kajetan Mali