Poceni in okusen špinačni recet, pita vas bo stala le 0,70 € na osebo.
Za približno 12 kosov potrebujete
• 250 g moke
• sol, poper
• muškatni orešček
• 5 jajc
• 1 čebulo
• 125 g in 1 žlico masla
• 1 kg zamrznjenih špinačnih listov
• 2 žlici drobtin
• 250 g češnjevega paradižnika
• 200 ml mleka
• 200 g kisle smetane
• 100 g ementalca v kosu
• 125 g mocarele
• 2 žlici pinjol
Priprava
Iz moke, 1 žličke soli, 1 jajca, 125 g na koščke narezanega hladnega masla in od 1 do 2 žlic hladne vode zgnetite gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in postavite v hladilnik za približno 30 minut.
Medtem olupite čebulo in jo sesekljajte. Popražite jo na 1 žlici raztopljenega masla. Dodajte zamrznjeno špinačo in 150 ml vode, zavrite in pokrito kuhajte približno 15 minut. Nato špinačo odkrijte in kuhajte še 5 minut, da vsa tekočina povre. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač za pito (premera 28 cm) namastite. Testo razvaljajte v krog premera 32 cm, ga položite v pekač in ob robu pritisnite ob pekač. Testo po dni z vilicami večkrat prebodite in ga posujte z drobtinami.
Paradižnike operite in osušite. Špinačo in paradižnike razporedite po testu. Jajca razžvrkljajte in jih zmešajte z mlekom, kislo smetano in naribanim sirom. Preliv začinite s soljo, poprom in muškatom. Zelenjavo v pekaču prelijte s prelivom in jo obložite z mocarelo, narezano na rezine. Pito pecite na srednjem vodilu v pečici od 40 do 50 minut. 5 minut pred koncem peke jo posujte s pinjolami.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 760 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 96 g.
Preveri še recept za zapečene školjke s špinačnim nadevom.