Sirova pita s špinačo in paradižnikom

19. 2. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Sirova pita s špinačo in paradižnikom

Poceni in okusen špinačni recet, pita vas bo stala le 0,70 € na osebo.

Za približno 12 kosov potrebujete

• 250 g moke

• sol, poper

• muškatni orešček

• 5 jajc

• 1 čebulo

• 125 g in 1 žlico masla

• 1 kg zamrznjenih špinačnih listov

• 2 žlici drobtin

• 250 g češnjevega paradižnika

• 200 ml mleka

• 200 g kisle smetane

• 100 g ementalca v kosu

• 125 g mocarele

• 2 žlici pinjol

Priprava

Iz moke, 1 žličke soli, 1 jajca, 125 g na koščke narezanega hladnega masla in od 1 do 2 žlic hladne vode zgnetite gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Medtem olupite čebulo in jo sesekljajte. Popražite jo na 1 žlici raztopljenega masla. Dodajte zamrznjeno špinačo in 150 ml vode, zavrite in pokrito kuhajte približno 15 minut. Nato špinačo odkrijte in kuhajte še 5 minut, da vsa tekočina povre. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.

Otok, ki ga turisti še niso odkrili, obdaja "osupljiva turkizna voda"

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač za pito (premera 28 cm) namastite. Testo razvaljajte v krog premera 32 cm, ga položite v pekač in ob robu pritisnite ob pekač. Testo po dni z vilicami večkrat prebodite in ga posujte z drobtinami.

Paradižnike operite in osušite. Špinačo in paradižnike razporedite po testu. Jajca razžvrkljajte in jih zmešajte z mlekom, kislo smetano in naribanim sirom. Preliv začinite s soljo, poprom in muškatom. Zelenjavo v pekaču prelijte s prelivom in jo obložite z mocarelo, narezano na rezine. Pito pecite na srednjem vodilu v pečici od 40 do 50 minut. 5 minut pred koncem peke jo posujte s pinjolami.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na osebo: približno 760 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 96 g.

Preveri še recept za zapečene školjke s špinačnim nadevom.