Le kdo ne obožuje pire krompirja? Preverite, kako pripravite takšnega, ki vas bo naravnost navdušil!
Pire je odlična priloga k različnim mojstrovinam. Je enostaven za pripravo, obenem pa ga imajo radi praktično vsi. Kaj pa, če si želite narediti še posebej dober pire krompir? Za vas smo izbrskali najboljši recept, zaradi česar boste to znamenito prilogo imeli še raje!
Sestavine:
- 1,5 kg krompirja
- 8 žlic masla
- 4 žlice smetane za kuhanje
- 1 skodelica mleka
- Sol in poper po okusu
Priprava:
1. Krompir olupite in narežite na enako velike kose, ter jih stresite v lonec s hladno osoljeno vodo. Vse skupaj zavrite na močnem ognju, nato pa temperaturo zmanjšajte in krompir kuhajte približno 10 do 15 minut. Kuhan je takrat, ko ga z lahkoto prebodete z vilico.
2. V ločenem loncu pri zmernem ognju stopite maslo, nato pa dodajte še mleko in smetano ter mešanico rahlo segrejte (ne zavrite).
3. Krompir odcedite in ga stresite v mlečno mešanico. Krompir nato pretlačite z mečkalnikom, nato pa vse skupaj zmešajte, da dobite enakomerno, kremasto zmes. Po potrebi primešajte še nekaj soli in popra. Krompir postrezite še topel.
Še nekaj nasvetov za najboljši pire krompir:
- Pri kuhanju krompirja vedno začnite s hladno vodo;
- Poskrbite, da vodo dobro osolite;
- Uporabite kakovosten krompir, ustrezen za kuhanje;
- Pazite, da krompir pred kuhanjem narežete na čim bolj enakomerne dele, da bo tudi kuhanje enakomerno;
- Kuhanost preverjajte z vilico, ne z nožem. Oster nož bo prebodel tudi nekuhan krompir, zato ni dobro merilo;
- Pazite tudi, da krompirja ne prekuhate;
- Za pripravo pireja ne uporabljajte električnega mešalnika ali kuhinjskega robota;
- Če se vam zdi, da je pire premalo kremast, mu lahko dodate še nekaj smetane ali mleka.
Pire krompir je odlična in enostavna priloga. Pobrskajte po receptih na našem portalu in odkrijte ideje za jedi, ki se bodo ob pire krompirju odlično podale!
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič