Skutni cmoki z vročim sadjem

9. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Skutni cmoki z vročimi borovnicami (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Skutni cmoki z vročimi broovnicami, robidami, malinami ali ribezom so čudovita poletna sladica.

Skutni cmoki z vročim sadjem

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 2 jajci
  • 50 g zmehčanega masla
  • ščepec soli
  • 300 g pasirane skute
  • 80–90 g zdroba

Za omako:

  • 400 g gozdnih sadežev (robide, borovnice, ribez, maline)
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 200 g kisle smetane

Priprava

Oprano sadje stresite v lonec in ga potresite s sladkorjem. Dodajte limonin sok in sadeže lahno pretlačite z žlico ali vilicami. Segrejte, da se sladkor stopi in sadeži segrejejo.

Ločite rumenjake od beljakov, iz beljakov pa stepite trd sneg. V skledi penasto stepite rumenjaka, maslo in sol. Primešajte še skuto in zdrob in na koncu še sneg. S pomočjo dveh žlic, ki jih vsakič znova potopite v hladno vodo, oblikujte cmoke. Položite jih v vrelo slano vodo in jih kuhajte približno 5 minut (odvisno od velikosti). Med kuhanjem jih enkrat obrnite. Cmoke poberite iz vode s pomočjo penovke in jih razdelite na porcije. Prelijte jih z vročim sadjem in okrasite s kislo smetano.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na osebo približno 600 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 60 g.

Namig: Če je sadna omaka preredka, ji primešajte malce škroba, umešanega v majhno količino vode in jo pustite, da lahno vre 1–2 minuti.

Pripravite še borovničevo rulado.